Artă tânără, film şi fotojurnalism, la Bienala Tinerilor Artişti, ce se deschide vineri la Bucureşti

Cea de-a patra ediţie a Bienalei Tinerilor Artişti de la Bucureşti se deschide vineri, la Palatul Ştirbei, unde va fi prezentată o expoziţie cu lucrări a circa 60 de artişti din 20 de ţări, artă tânără semnată de nume binecunoscute sau de tineri absolvenţi, filme şi fotografii de presă.

67 afișări
Imaginea articolului Artă tânără, film şi fotojurnalism, la Bienala Tinerilor Artişti, ce se deschide vineri la Bucureşti

Artă tânără, film şi fotojurnalism, la Bienala Tinerilor Artişti, ce se deschide vineri la Bucureşti

Sub titlul "Police the police", Bienala Tinerilor Artişti 2010 testează tensiunea care se creează între două noţiuni problematice - "supravegherea şi subvegherea", potrivit organizatorilor, care au susţinut joi o conferinţă de presă la Palatul Ştirbei.

Romelo Pervolovici, preşedintele Fundaţiei Culturale Meta, care organizează bienala, a declarat că, la această ediţie, este prima dată când "Bienala Tinerilor Artişti îşi propune să afişeze ideea de artă tânără", creată de artişti de vârste diferite.

Curatoarea ediţiei din acest an a bienalei, Mica Gherghescu, a declarat pentru MEDIAFAX că în expoziţie se regăsesc lucrări ale unor artişti de vârste foarte diferite, de la optzecişti la tineri absolvenţi, nume foarte vizibile pe scena internaţională.

Artiştii români care participă la această ediţie a bienalei sunt: Nicu Ilfoveanu, Teodor Graur, Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Maria Luiza Alecsandru, Zoltan Bela, Levente Benedek, Emanuel Borcescu, Elena Ciobanu, Alexandra Croitoru, Olivia Mihălţianu, Gheorghe Rasovszky, Simona Tănăsescu şi grupul 2Meta, format din Romelo Pervolovici şi Maria Manolescu.

În cadrul bienalei mai expun artişti din Germania, Franţa, Austria, Marea Britanie, Rusia, Polonia, Cehia, Albania, Elveţia, Italia, Portugalia, Olanda, Belgia, Serbia, Slovenia, Republica Moldova, Ungaria, India şi Statele Unite ale Americii.

Alături de Mica Gherghescu, un al doilea curator, Jason White, a propus o serie de lucrări.

Expoziţia va explora forme şi suporturi artistice diverse (fotografie, pictură, obiect, noile media), în deplin consens cu ideea de transdisciplinaritate, de colaborare între artele vizuale şi ştiinţă.

Cea de-a patra ediţie a Bienalei Tinerilor Artişti cuprinde două noi secţiuni - de film şi fotojurnalism. În cadrul celei dintâi, vor fi prezentate filmele: "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, "O lalea care şi-a pierdut minţile", de Mihai Chirilă, "Grigore şi Marieta", de Cătălin Cocriş, "Reguli de circulaţie", de Victor Ion, "Braconierul", de Tudor Lucaciu, "17 minute întârziere", de Cătălin Mitulescu, "Rondul de dimineaţă", de Tudor Petremarin, "Vineri în jur de 11", de Iulia Rugină, şi "Cercul", de Mircea Veroiu.

În secţiunea de fotojurnalism, expun Petruţ Călinescu, Ioana Moldovan, Marius Nemeş, Andrei Pungovschi, Mircea Reştea şi Dragoş Toader.

În acest sens, curatoarea Mica Gherghescu a spus că ţine foarte mult la secţiunile noi, prin care a dorit să prezinte felul în care aceste lucrări - fotografiile jurnalistice de teren şi operele cinematografice - pot să-şi găsească locul într-o bienală de artă contemporană, alături de lucrări de artă experimentală.

Totodată, bienala va pune în dialog 19 tineri artişti cu o comisie de critici şi teoreticieni de artă, în cadrul Analizei de portofoliu, ce va avea loc sâmbătă de la ora 15.00, la Palatul Ştirbei.

Deschiderea expoziţiei va avea loc vineri, de la ora 19.00, fiind precedată de un simpozion teoretic cu titlul "Catcher in the Eye. Despre practici creative incorecte, dispozitive şi strategii ale subvegherii", care va avea loc la Centrul Cultural Ungar, de la ora 9.30. Sâmbătă, tot la Centrul Cultural Ungar, va fi organizat, de la ora 10.00, un workshop de critică de artă, moderat de Livia Paldi, curator şef la Mucsarnok/ Kunsthalle (Palatul Artei) din Budapesta.

Bienala Tinerilor Artişti 2010 se va desfăşura până pe 7 noiembrie.

Bienala Tinerilor Artişti este organizată de Fundaţia Culturală Meta, condusă de Romelo Pervolovici, în parteneriat cu Institutul Goethe din Capitală şi Institutul Cultural Român. Evenimentul urmăreşte promovarea creaţiei tinere, precum şi o mai bună reprezentare a artei contemporane româneşti pe plan local şi internaţional.

Proiectul este sprijinit de reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale EUNIC din Bucureşti, printre partenerii săi numărându-se şi Forumul Cultural Austriac, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Ambasada Olandei, Centrul Ceh, British Council, Institutul Polonez, Centrul Republicii Ungare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici