Artişti români şi maghiari prezintă o expoziţie despre comunism, la Bienala de la Praga

O serie de artişti români şi maghiari vor prezenta expoziţia "Staging the Grey", care reflectă istorii personale şi comune din comunism, realizată la Galeria Plan B din Cluj-Napoca, la Bienala de Artă Contemporană de la Praga (14 mai - 26 iulie).

192 afișări
Imaginea articolului Artişti români şi maghiari prezintă o expoziţie despre comunism, la Bienala de la Praga

Artişti români şi maghiari prezintă o expoziţie despre comunism, la Bienala de la Praga

În expoziţie vor fi prezentate lucrări ale artiştilor români Marius Bercea, Andrei Câmpan, Radu Comşa, Oana Fărcaş, Adrian Ghenie, Cantemir Hauşi, Victor Răcătău, Şerban Savu, Mircea Suciu, alături de artiştii maghiari Zsolt Bodoni, Péter Sudár şi Alexander Tinei.

Artiştii au preferat culoarea gri pentru a "povesti" vizual istoriile personale şi comune trăite la sfârşitul secolului al XX-lea: de la Omul Nou, reinventat după căderea comunismului, devenind un erou al societăţii, până la obiectele-icoane ale anilor 1980 care le-au marcat copilăria.

Tema comunismului, însă, nu omoară arta: prin pictura figurativă, artiştii evocă, şi în acelaşi timp descriu, atât ambiguitatea, cât şi duplicitatea acelei lumi. Griul este, în "Staging the Grey", un concept în sine, care simbolizează originea, artiştii căutând în lucrările lor să înţeleagă istoria recentă.

 "Staging the Grey. 12 Romanian and Hungarian Painters", prezentată la Bienală de Galeria Plan B din Cluj-Napoca, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, este îngrijită de Mihai Pop în colaborare cu Jane Neal.

Cea de-a patra ediţie a Bienalei de la Praga reuneşte lucrări semnate de peste 150 de artişti din Cehia, Polonia, Slovacia, Germania, România, Ungaria, Republica Moldova, Italia, China, Iran, Mexic, Georgia şi Coreea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici