Artiştii, revoltaţi pentru că nu primesc bani pentru drepturile de autor. Sturzu propune o lege nouă

Mai mulţi artişti au venit, joi, în Parlament, la o dezbatere organizată de deputatul PSD Mihai Sturzu pe marginea intenţiei acestuia de a elabora o propunere legislativă care să reglementeze drepturile de autor şi care să rezolve problemele actuale, generate de distribuţia deficitară a acestora.

275 afișări
Imaginea articolului Artiştii, revoltaţi pentru că nu primesc bani pentru drepturile de autor. Sturzu propune o lege nouă

Artiştii, revoltaţi pentru că nu primesc bani pentru drepturile de autor. Sturzu propune o lege nouă (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Deputatul social-democrat Mihai Sturzu a propus ca noua lege să prevadă existenţa, pentru fiecare categorie de drepturi de autor, a unui organism de gestiune colectivă (OGC) care să deţină rolul de colector principal, în baza numărului de membri pe care îi are, menţinând posibilitatea de a exista şi colectori secundari.

A doua prevedere principală propusă de Sturzu priveşte introducerea unui sistem de alegeri democratic a conducerilor OGC, bazat pe reprezentativitate. Potrivit lui Sturzu, reprezentativitatea în conducerea OGC ar trebui să fie similară celei din Consiliul de Administraţie al unei asociaţii private, în care numărul de voturile deţinute corespunde procentului de acţiuni. Astfel, artiştii care au adus cei mai mulţi bani în OGC vor fi cei cu cele mai multe voturi şi vor avea posibilitatea de a influenţa decizia în conducerea OGC.

A treia prevedere importantă propusă de deputatul PSD are în vedere crearea unei amprente digitale pentru fiecare piesă, astfel încât drepturile de autor să fie colectate şi redistribuite autorului în baza evidenţei stricte a difuzării acelei piese. Sturzu a spus că în acest moment acest lucru se face "cu pixul pe hârtie", în baza unei legi elaborată în 1996, iar între timp tehnologia a evoluat foarte mult şi există posibilitatea monitorizării exacte a difuzărilor.

"Există posibilitatea creării în România a amprentei digitale pentru fiecare piesă. Eu propun introducerea posibilităţii ca distribuţia banilor să fie făcută corect, pe bază de amprentă digitală. Prin acest sistem punem decizia asupra colectării drepturilor de autor în mâna celor care generează opere. Aşadar, legea prevede colector unic, decizia alegerii conducerii să fie în mâinile celor care aduc banii, şi distribuţia exactă, iar decizia să fie în mâna celor care generează acest business", a spus Sturzu.

El a menţionat că intenţionează să depună această propunere legislativă în Parlament săptămâna viitoare.

La dezbatere au participat, printre alţii, CRBL, Mihai de la Bere Gratis, Zoli de la Sistem, Kamara de la Alb şi Negru, care au susţinut, de principiu, necesitatea unei reglementări legislative care să ducă la o distribuţie corectă a drepturilor de autor colectate.

În condiţiile în care unii artişti care au luat cuvântul s-au plâns de faptul că excedentele înregistrate în anii trecuţi au fost folosite pentru achiziţionarea de terenuri şi de sedii noi, senatorul PSD Adrian Anghel, prezent la discuţii, a anunţat că va propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze ce s-a întâmplat în ultimii ani cu distribuţia drepturilor de autor către artişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici