Artiştii români, din nou în atenţia publicaţiilor culturale americane

Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Dan Perjovschi şi alţi exponenţi ai culturii româneşti, dar şi fotomodele şi curatori de expoziţii sunt menţionaţi în publicaţiile din New York, precum Artforum, Chad Post şi Vogue Living, potrivit Institutului Cultural Român (ICR) din New York.

23 afișări
Imaginea articolului Artiştii români, din nou în atenţia publicaţiilor culturale americane

Detaliu din lucrarea lui Mircea Cantor, "Stranieri"

Publicaţia Chad Post numeşte 2008 "anul României", deoarece au apărut din ce în ce mai multe informaţii despre cultura românească.

De asemenea, Artforum, o importantă publicaţie de artă contemporană, conţine, în numărul din ianuarie, nouă menţiuni despre artişti sau curatori români. Pagina 53 a publicaţie este dedicată expoziţiei lui Victor Man, "Black Hearts Always Bleed Red", de la Galeria Blum & Poe din Los Angeles. Macheta de promovare a lui Victor Man este plasată, pe pagina din dreapta, în mijlocul unui eseu al curatorului Bienalei de la Veneţia, Robert Storr.

Apoi, pe mai bine de patru pagini, criticul newyorkez Robert Pincus-Witten relatează viaţa Ilenei Sonnabend, una dintre cele mai importante susţinătoare ale pop-art-ului şi minimalismului american din anii '60. Născută în România, în 1914, Ileana Sonnabend a condus galerii la Paris şi New York şi a promovat arta americană în Europa.

La pagina 85, Amy Taubin scrie un eseu despre politicile corpului în filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" al lui Cristian Mungiu. Această opţiune editorială îl plasează pe Cristian Mungiu printre cei mai importanţi artişti vizuali ai scenei contemporane, dând filmului său statutul unei opere de artă. Şi "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu a fost remarcată de Artforum, în articolele lui James Quandt, din 2005 şi 2006.

În aceeaşi publicaţie este prezentat, la pagina 110, un detaliu din lucrarea lui Mircea Cantor, "Stranieri", o baghetă de pâine tăiată de un cuţit, sângerând sare. Expoziţia lui Cantor a avut loc la Roma, la Magazzino d’Arte Moderna, între 15 decembrie 2007 şi 31 ianuarie 2008.

Optsprezece pagini mai departe, Roxana Marcoci este menţionată drept curatoarea expoziţiei artistului belgian Jan De Cock, care are loc la MoMA.

Nici Dan Perjovschi nu este omis din lista de artişti români, în paginile revistei apărând o referire la lucrarea sa, "Second Time (is better)", precum şi o prezentare grafică a lucrării "Sans papiers et sans titre", în eseul lui Paolo Virno, "Jokes and Innovative Action: For a Logic of Change", care analizează umorul din perspectiva filosofiei politice şi a limbajului.

Artforum mai informează că la prima ediţie a Premiilor Internaţionale Best Art Practices, Florin Tudor a primit premiul al doilea pentru expoziţia "Muzeul de pictură" de la MNAC Bucureşti.

Ultima cronică îi este dedicată lui Andrei Cădere, "cel mai important artist al anilor '70, de care n-aţi auzit niciodată", cum îl descrie James Hyde. Românul a emigrat la Paris şi a devenit celebru în lumea artistică prin bastoanele sale colorate cu care mergea peste tot, uneori lăsându-le în galerii sau în muzee unde nu a fost invitat.

Publicaţia Vogue Living conţine, în ediţia specială de toamnă-iarnă, un material de trei pagini despre "Vacanţa în România" a Dianei Dondoe, fotomodel de origine română care şi semnează articolul, explorând în cinci zile Bucureştiul, satul Viscri, Sighişoara, aşezarea saxonă Mălâncrav şi ţinuturile maramureşene. Articolul este laudativ, invitând la un gen de relaxare de tip bucolic, promovând turismul în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici