Artistul britanic Richard Wright a câştigat premiul Turner pe 2009

Premiul Turner, una dintre cele mai râvnite şi controversate distincţii din artă contemporană, a fost decernat, luni seară, artistului britanic Richard Wright, renumit pentru operele sale murale care reflectă arhitectura înconjurătoare.

32 afișări
Imaginea articolului Artistul britanic Richard Wright a câştigat premiul Turner pe 2009

Artistul britanic Richard Wright a câştigat premiul Turner pe 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Artistul britanic în vârstă de 49 de ani este cunoscut în special pentru motivele pe foiţă din aur aplicate pe zidurile galeriilor de artă cu care colaborează. Locuind şi lucrând în Glasgow (Scoţia), el este unul dintre cei mai în vârstă laureaţi ai premiului Turner.

Richard Wright a primit această recompensă pentru lucrările sale prezentate la cea de-a 55-a expoziţie Carnegie International din oraşul american Pittsburgh şi la galeria Ingleby, din oraşul scoţian Edinburgh.

Alegerea juriului a surprins numeroşi experţi, dar şi casele de pariuri, al căror mare favorit era Roger Hiorns, în vârstă de 34 de ani, care se foloseşte de materiale ieşite din comun pentru a obţine efecte surprinzătoare în mediul urban.

Premiul Turner valorează 25.000 de lire sterline (aproximativ 28.000 de euro). Ceilalţi trei nominalizaţi, Roger Hiorns, Enrico David şi Lucy Skaer, au fost recompensaţi fiecare cu 5.000 de lire sterline (5.600 de euro).

Juriul care a decernat premiul Turner a salutat "originalitatea profundă şi frumuseţea operei lui Wright". Artistul creează lucrări murale special concepute pentru fiecare expoziţie: operele reflectă galeria în care sunt expuse.

Acest premiu este cu atât mai mult o victorie pentru Richard Wright, deoarece artistul făcuse în 1990 un pariu cu sine, hotărând să îşi revoluţioneze stilul de lucru, care se rezuma până atunci la opere mult mai tradiţionale, realizate sub forma unor motive aplicate pe pânză.

În 2008, premiul Turner a revenit artistului britanic Mark Leckey.

Creat în 1984, premiul Turner poate fi atribuit oricărui artist cu vârsta sub 50 de ani care lucrează în Marea Britanie. Renumit pentru faptul că recompensează nonconformismul, trofeul a mai fost atribuit unor artişti care au devenit între timp adevărate legende ale artei contemporane mondiale, precum Antony Gormley, Damien Hirst şi Anish Kapoor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici