Artistul Mircea Nicolae, nominalizat de PinchukArtCentre, Ucraina, la Future Generation Art Prize

Artistul român Mircea Nicolae expune la PinchukArtCentre din Kiev, alături de alţi 20 de artişti din întreaga lume, toţi fiind nominalizaţi la Future Generation Art Prize 2010, oferit pentru prima dată de instituţia ucraineană, informează site-ul pinchukartcentre.org.

66 afișări
Imaginea articolului Artistul Mircea Nicolae, nominalizat de PinchukArtCentre, Ucraina, la Future Generation Art Prize

"Romanian Kiosk Company" (2010), de Mircea Nicolae (Imagine: pinchukartcentre.org)

Expoziţia de grup, prezentată până pe 9 ianuarie 2011, include lucrările cu care cei 21 de artişti s-au înscris în competiţie, precum şi creaţii noi, realizate special pentru eveniment.

Din cele 6.000 de candidaturi din 125 de ţări, au fost selectaţi 20 de artişti, care au fost nominalizaţi la Future Generation Art Prize (FGAP) 2010, cel de-al 21-lea fiind câştigătorul de anul trecut al premiului - Artem Volokytin. FGAP a fost instituit în 2009, pentru a recompensa tineri artişti ucraineni cu vârsta sub 35 de ani.

Anul acesta, au mai fost nominalizaţi Ziad Antar (Liban), Fikret Atay (Turcia), Fei Cao (China), Keren Cytter (Israel), Nathalie Djurberg (Suedia), Simon Fujiwara (Marea Britanie), Nicholas Hlobo (Africa de Sud), Clemens Hollerer (Austria), Runo Lagomarsino (Suedia), Cinthia Marcelle (Brazilia), Gareth Moore (Canada), Mircea Nicolae (România), Ruben Ochoa (SUA), Wilfredo Prieto (Cuba), Katerina Seda (Cehia), Guido van der Werve (Olanda), Nico Vascellari (Italia), Jorinde Voigt (Germania), Artem Volokytin (Ucraina), Emily Wardill (Marea Britanie) şi Hector Zamora (Mexic).

Un juriu internaţional îl va desemna pe câştigătorul FGAP 2010 pe 10 decembrie, la Kiev. Din juriu fac parte: Daniel Birnbaum (Suedia), directorul Muzeului de artă modernă din Stockholm şi curatorul bienalei de la Veneţia în 2009, curatorul, criticul de artă şi profesorul Okwui Enwezor (Nigeria/ SUA), curatoarea Yuko Hasegawa (Japonia), curatorul şi criticul Ivo Mesquita (Brazilia), Eckhard Schneider (Germania), directorul general al PinchukArtCentre, Robert Storr (USA), curatorul Bienalei de la Veneţia în 2007, pictor, critic şi profesor, considerat una dintre cele mai importante personalităţi americane din lumea artei, şi Ai Weiwei (China), artist, curator, designer arhitectural - consultant artistic în proiectul Stadionului Naţional din Beijing - şi activist.

Câştigătorul premiului va obţine 60.000 de dolari, la care se adaugă o investiţie de 40.000 de dolari pentru crearea de noi opere. De asemenea, Fundaţia Victor Pinchuk va aloca suma de 20.000 de dolari pentru a finanţa rezidenţe artistice pentru alţi cinci câştigători ai premiilor speciale.

Publicul poate desemna, de asemenea, un câştigător, votând pe site-ul PinchukArtCentre.

PinchukArtCentre este un centru internaţional de artă contemporană, unde au expus, printre alţii, Damien Hirst, Jeff Koons şi Sir Paul McCartney.

Mircea Nicolae a absolvit, în anul 2002, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, cu lucrarea de diplomă "Casa Poporului sau lumea care nu reuşeşte să existe", coordonată de Andrei Cornea. De asemenea, a mai obţinut un masterat la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" şi a început un doctorat la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, cu lucrarea "Demolarea ca model cultural în oraşul Bucureşti, sec. XIX şi XX".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici