Austria: Cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt

Moştenitorii familiei Lederer, colecţionari de artă, au depus o cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt (1862-1918), una dintre cele mai cunoscute opere aparţinând curentului artistic Secesiunea vieneză, a anunţat miercuri avocatul lor, Marc Weber.

361 afișări
Imaginea articolului Austria: Cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt

Austria: Cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cererea de restituire a fost depusă la Ministerul Culturii din Austria, potrivit aceluiaşi avocat.

Opera, furată de nazişti în 1938, a fost restituită fiului Serenei Lederer, Erich, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Întrucât fresca nu putea fi scoasă din Austria din cauza interdicţiei de export, Erich Lederer a decis să o vândă în 1973 Austriei, după ce dorinţa sa de a expune lucrarea în foaierul Operei Naţionale din Viena (Staatsoper) i-a fost refuzată.

După o restaurare care a durat zece ani, fresca a fost expusă în Muzeul Secesiunii, începând din 1986.

"Potrivit legii actuale, este posibil să se restaureze o operă de artă care a fost vândută unei ţări - indiferent de preţ - datorită interdicţiei de export. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu «Friza Beethoven»", a declarat Marc Weber pentru agenţia de presă austriacă APA, avocatul unora dintre moştenitorii familiei Lederer.

El a confirmat astfel o informaţie apărută în The New York Times. Potrivit cotidianului american, opera a fost cumpărată de Austria cu 750.000 de euro, o sumă de două ori mai mică decât preţul estimat în epocă de casa de licitaţii Christie's.

"Frise Beethoven" a fost prezentată pentru prima dată pe 15 aprilie 1902 la Muzeul Secesiunii din Viena. Această frescă cu o lungime de 34 de metri şi o înălţime de 2 metri se compune din trei părţi diferite. Ea reprezintă interpretarea vizuală a "Simfoniei a 9-a" a compozitorului german Ludwig van Beethoven (1770-1827).

Gustav Klimt a realizat această friză monumentală pentru cea de-a XIV-a expoziţie a mişcării artiştilor austrieci din curentul Secesiunea vieneză, organizată între 15 aprilie 1902 şi 27 iunie 1902, consacrată lui Beethoven.

Friza a fost cumpărată de industriaşul Carl Reininghaus pe şapte panouri. El a vândut-o apoi familiei industriaşului austriac de etnie evreiască Lederer. După ataşarea Austriei la Germania nazistă, în 1938, colecţionara de artă Serena Lederer a fost nevoită să emigreze în Ungaria, unde a decedat în 1943.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici