Autoportret ascuns al lui Van Gogh a fost descoperit pe spatele unui tablou

Un autoportret nedescoperit până acum al lui Vincent van Gogh se ascundea în colecţia Galeriilor Naţionale din Scoţia de mai bine de jumătate de secol.

8214 afișări
Imaginea articolului Autoportret ascuns al lui Van Gogh a fost descoperit pe spatele unui tablou

Sursa foto: Twitter

Un autoportret nedescoperit până acum al lui Vincent van Gogh, una dintre cele mai populare şi influente figuri din istoria artei occidentale, se ascundea în colecţia Galeriilor Naţionale din Scoţia de mai bine de jumătate de secol.

Autoportretul ascuns fusese acoperit de straturi de lipici şi carton pe spatele unei lucrări anterioare numită „Capul unei ţărănci cu bonetă albă”.

"A fost absolut emoţionant", spune Lesley Stevenson, restaurator de tablouri la Galeriile Naţionale ale Scoţiei, despre momentul în care o radiografie de rutină de conservare a unui alt tablou al lui Van Gogh, Head of a Peasant Women, a dezvăluit această descoperire extraordinară, ascunsă timp de peste 100 de ani sub straturi de carton, relatează The Guardian.

"Nu ne aşteptam la mare lucru", spune Stevenson despre "micul şi modestul tablou" care a fost dăruit în 1960 de un avocat din Edinburgh, Alexander Maitland.

Acesta era supus unei radiografii în cadrul unui exerciţiu de catalogare şi în pregătirea expoziţiei de vară a Academiei Regale Scoţiene despre impresionismul francez - deşi Van Gogh era olandez, şi-a petrecut o mare parte din cariera artistică în Franţa.

Tablourile au fost procesate într-o cameră obscură, iar cu ajutorul razelor X a fost descoperit autoportretul. Când Stevenson a privit imaginile, şi-a dat seama că avea în faţă chiar chipul lui Van Gogh.

Cercetările ulterioare sugerează că tabloul face parte dintr-o serie de autoportrete experimentale - există cinci lucrări similare, expuse la Muzeul Van Gogh din Olanda - pictate pe spatele unor pânze anterioare din perioada în care a locuit în Nuenen, în sudul ţării, din decembrie 1883 până în noiembrie 1885.

Frances Fowle, curatorul principal pentru artă franceză, a declarat că descoperirea - considerată a fi o premieră pentru orice instituţie britanică - a contribuit la înţelegerea unei perioade cruciale din dezvoltarea artistică a lui Van Gogh, când a întâlnit pentru prima dată lucrările impresioniştilor francezi după ce s-a mutat la Paris în 1886, unde a fost sprijinit de fratele său Theo şi a întâlnit artişti de avangardă precum Henri de Toulouse-Lautrec şi Émile Bernard.

Fowle a declarat: "Această perioadă în care a început să producă autoportrete a fost esenţială în dezvoltarea stilului său matur. Van Gogh a fost un gânditor foarte independent şi şi-a dezvoltat atât de repede noul său stil radical".

Acum, restauratorii vor începe procesul de dezvelire a autoportretului, care se află într-o stare incertă sub straturi de adeziv şi carton, păstrând în acelaşi timp pictura originală. "Este ca şi cum ai păşi în necunoscut", a spus Stevenson. "Provocarea va fi îndepărtarea adezivului de straturile de vopsea în ulei”.

Într-un an obişnuit, Muzeul Van Gogh din Amsterdam primeşte până la 300 de solicitări din partea unor persoane care cred că au descoperit un Van Gogh pierdut, însă foarte puţine se dovedesc a fi legitime. În 2013, peisajul Sunset at Montmajour, pictat cu doi ani înainte de moartea sa în 1890 şi uitat într-un pod norvegian, a fost expus la Amsterdam, în timp ce anul trecut a fost expusă o schiţă în creion a unui muncitor epuizat, Worn Out, după ce a stat neatribuită în colecţia privată a unei familii olandeze timp de peste un secol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici