B1, amendat de CNA pentru că a difuzat informaţii personale ale susţinătorilor lui Mircea Diaconu

CNA a amendat B1 cu 20.000 de lei, din cauza mai multor încălcări ale legislaţiei audiovizualului, între care şi faptul că televiziunea a făcut publice informaţii cu caracter personal, în contextul în care a analizat listele persoanelor care susţin candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare.

676 afișări
Imaginea articolului B1, amendat de CNA pentru că a difuzat informaţii personale ale susţinătorilor lui Mircea Diaconu

Mircea Diaconu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, ediţiile din 18, 24 şi 27 martie ale emisiunii "Sub semnul întrebării", moderată de Robert Turcescu.

În urma difuzării respectivelor emisiunii, CNA a primit mai multe reclamaţii privind încălcarea legislaţiei audiovizualului.

În ediţia din 18 martie a emisiunii au fost făcute afirmaţii despre activitatea CNA şi despre unii membri ai Consiliului. Potrivit reclamaţiei primite de CNA, în urma difuzării acestei emisiuni, în cadrul programului "au fost formulate incitări la violenţă şi subminarea" CNA.

Pe de altă parte, în ediţia din 24 martie, Robert Turcescu a avut o dispută verbală cu senatorul PSD Ioan Adam, în contextul în care moderatorul a spus despre premierul Victor Ponta că este "plagiator". Ioan Adam i-a răspuns lui Robert Turcescu că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că în acest caz nu este vorba despre un plagiat.

În legătură cu ediţia din 27 martie, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia "în timpul emisiunii au fost făcute publice, date personale, nume, adrese, date din buletin, CNP-uri, fără să se blureze în nici un fel aceste informaţii cu caracter personal". "Şi, mai mult, s-au făcut afirmaţii, s-au emis judecăţi şi sentinţe fără o bază reală, unele fiind total false. S-a spus că Mircea Diaconu primeşte pensie de parlamentar, că acele liste cu semnături sunt false", se mai spune în reclamaţia primită de CNA.

CNA a constatat că în respectivele emisiuni s-au încălcat mai multe articole din Codul de reglementare a codului audiovizual, respectiv articolul 30, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine", articolul 64, alineatul 1 "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

De asemenea, a fost încălcat articolul 67 din Cod, care prevede că "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii", dar şi articolul 33 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. (2) Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale".

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis să amendeze cu 20.000 de lei B1 TV. Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea). Împotriva aplicării acestei sancţiuni au votat Florin Gabrea şi Narcisa Iorga, aceasta din urmă propunând aplicarea unei alte sancţiuni (10.000 de lei).

Membrii CNA Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea au spus că în emisiunea "Sub semnul întrebării" din 18 martie le-a fost încălcată demnitatea.

"Moderatorul ar trebui să nu permită circularea unor acuzaţii extrem de dure, care reprezintă un atac la adresa mea, a reputaţiei mele (...) Acele critici cu totul exagerate şi lipsite de orice suport de obicei ne vizează în tandem pe mine şi pe Christian Mititelu. Noi suntem cei doi foşti de la BBC şi Europa Liberă, care între timp am decăzut moral (...) Este o hărţuire metodică pe toate planurile", a spus Radu Călin Cristea.

El a făcut referire la faptul că, în respectiva emisiune, invitata Andreea Pora a spus că membrii CNA Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu răspund la "comenzi politice".

Pe de altă parte, Christian Mititelu a făcut referire şi la "agresivitatea şi bădărănia" moderatorului şi ale invitaţilor din emisiunea din 27 martie, în care a fost contactat telefonic un bărbat - Machedon Jenică -, care a strâns semnăturile din listele de susţinere a candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare.

"Aici nu este vorba de exprimare a unor opinii, ci de modul în care le exprimi, de modul în care este luat la întrebări un om de 80 de ani. Împreună cu invitaţii permanenţi să faci un asemenea rechizitoriu?", a spus Mititelu.

În schimb, membrul CNA Narcisa Iorga a spus că nu a văzut limbaj injurios şi încălcare a demnităţii umană în aceste emisiuni. Ea a spus că, din perspectiva sa, au fost încălcate doar articolele 33 şi 67 din Cod.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici