BBC recunoaşte că a monitorizat în secret conturile de e-mail ale angajaţilor săi

British Broadcasting Corporation (BBC), cel mai mare radiodifuzor public din lume, a monitorizat în secret, în ultimii doi ani, conturile de e-mail ale angajaţilor săi, pentru a găsi "cârtiţa" care furniza informaţii confidenţiale despre organizaţie.

231 afișări
Imaginea articolului BBC recunoaşte că a monitorizat în secret conturile de e-mail ale angajaţilor săi

BBC recunoaşte că a monitorizat în secret conturile de e-mail ale angajaţilor săi (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

Aşadar, 81 de angajaţi au avut monitorizate conturile de e-mail, începând din 2012, când au fost investigate acuzaţii de fraudă, hărţuire, luare de mită şi încălcarea confidenţialităţii, informează dailymail.co.uk.

Cercetările legate de presupusele scurgeri s-au dublat de la patru, în 2012, la 10, în 2013, au arătat cifrele oficiale. Dar radiodifuzorul nu spune ce informaţii consideră că au fost transmise din organizaţie.

Conducerea BBC s-a confruntat cu momente dificile, începând cu acuzaţiile de pedofilie aduse lui Jimmy Savile, în 2012. De asemenea, acest scandal a condus la demisia fostului director general George Entwistle, care ar fi încasat 450.000 de lire sterline pentru 54 de zile la locul de muncă.

George Entwistle a demisionat după 54 de zile în funcţia de director, pe 10 noiembrie 2012, în plin scandal, generat de tratamentul editorial adoptat de BBC faţă de acuzaţiile de pedofilie aduse lui Jammy Saville, unul dintre foştii prezentatori-vedetă ai grupului între anii 1960 şi 1980.

Monitorizarea în secret a conturilor de e-mail ale angajaţilor a fost realizată de Serviciul de Investigaţie al BBC.

BBC a confirmat că au existat 30 de ocazii, în 2012, şi alte 51, în 2013, când Serviciul de Investigaţie a pătruns ilegal în conturile de e-mail ale angajaţilor pentru a verifica dacă este ceva în neregulă.

De 14 ori au fost accesate conturile pentru presupuse scurgeri de informaţii şi de 15 ori pentru a se verifica acuzaţii de fraudă. Patru conturi au fost accesate pentru acuzaţii de furt, patru pentru hărţuire, unul în legătură cu o reclamaţie de violenţă şi unul în legătură cu o anchetă pentru luare de mită.

De asemenea, au fost 24 de situaţii în care BBC a accesat conturile angajaţilor ca parte a unui caz disciplinar intern şi alte patru situaţii când poliţia a întocmit o cerere oficială ca parte a unei anchete penale.

Totodată, conturile de e-mail au fost accesate de zece ori în legătură cu utilizarea abuzivă a computerelor şi de alte trei ori când au existat acuzaţii de "comunicare maliţioasă".

"BBC monitorizează rareori conturile de e-mail ale angajaţilor şi doar în circumstanţe excepţionale, când este rezonabil, necesar şi reprezintă un răspuns proporţional", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

"Monitorizarea conturilor de e-mail este legată invariabil de anchete penale sau disciplinare, iar angajaţii sunt conştienţi că monitorizarea poate să apară", a mai spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici