Berlinala 2016:Căutarea fericirii într-o lume a conflictelor, tema centrală a filmelor evenimentului - VIDEO

Festivalul de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 11-21 februarie, va include în diferitele sale secţiuni pelicule ce spun poveşti despre oameni care caută fericirea într-o lume dominată de conflicte, potrivit dpa-international.com.

190 afișări
Imaginea articolului Berlinala 2016:Căutarea fericirii într-o lume a conflictelor, tema centrală a filmelor evenimentului - VIDEO

Berlinala 2016:Căutarea fericirii într-o lume a conflictelor, tema centrală a filmelor evenimentului - VIDEO (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, a declarat, cu prilejul prezentării programului ediţiei din acest an a festivalului, că tema evenimentului este "dreptul la fericire al oamenilor din întreaga lume". "Nu este vorba doar despre dreptul la fericire, ci şi despre dreptul la un loc de muncă, la dragoste şi la un loc pe care să îl poţi numi acasă", a mai spus Kosslick.

Astfel, în secţiunile festivalului vor fi prezentate filme care tratează criza globală a refugiaţilor. În competiţia principală a Berlinalei 2016 figurează un documentar despre insula italiană Lampedusa, care este deseori primul loc unde ajung refugiaţii în drumul lor spre Europa. Filmul "Fire at Sea", de Gianfranco Rosi, este unul din cele 18 pelicule din competiţia pentru marele trofeu al festivalului, Ursul de Aur. Dintre cele 18 pelicule proiectate în competiţie, 15 vor avea premiera mondială la Berlinală şi sunt producţii din SUA, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, China şi Vietnam.

Pe de altă parte, actorul britanic Clive Owen, actriţa italiană Alba Rohrwacher, regizoarea poloneză Malgorzata Szumowska, fotografa franceză Brigitte Lacombe, actorul german Lars Eidinger şi Nick James, editor al publicaţiei Sight & Sound, fac parte din juriul celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, prezidat de actriţa americană Meryl Streep, care are trei premii Oscar în palmares.

Totodată, cel mai nou film al fraţilor Coen, "Hail Caesar!", cu Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton şi Channing Tatum în distribuţie, va deschide ediţia din acest an a festivalului.

Printre personalităţile aşteptate la ediţia din acest an a evenimentului se numără şi Spike Lee, Tim Robbins, Colin Firth, Jude Law, Kirsten Dunst, Alexander Skarsgard, Nicole Kidman şi Julianne Moore.

În plus, regizorul american Michael Moore va prezenta la Berlinala 2016 cea mai nouă satiră a sa despre viaţa în SUA, intitulată "Where to Invade".

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va include şi un moment în memoria cântăreţului britanic David Bowie. Astfel, filmul ştiinţifico-fantastic "The Man Who Fell to Earth" din 1976, regizat de britanicul Nicolas Roeg, în care Bowie a jucat rolul principal, va fi proiectat la Berlinală. Legendarul artist, care a locuit chiar în Berlin în anii '70, a murit în luna ianuarie a acestui an.

De asemenea, organizatorii festivalului au inclus în program proiecţii speciale ale filmelor regizate de italianul Ettore Scola şi pelicule în care a jucat actorul britanic Alan Rickman. Ambii au murit în luna ianuarie.

În cursa pentru premiile din acest an de la Berlinală se numără un film al regizorului american Jeff Nichols, thrillerul science fiction "Midnight Special", lungmetrajul "Alone in Berlin", al suedezului Vincent Perez, despre viaţa unui cuplu normal în Berlin în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, ce se implică într-o acţiune a rezistenţei după o tragedie de familie, filmul de dragoste al regizorului chinez Yang Chao, "Crosscurrent", şi pelicula polonezului Tomasz Wasilewsk, "United States of Love", despre o poveste de viaţă de după căderea regimului comunist în Polonia.

Tot în competiţie se află lungmetrajul de opt ore "A Lullaby for the Sorrowful Mystery", al regizorului filipinez Lav Diaz, realizat ca reacţie la revoluţia din 1986 - 87 din Filipine, şi "Heidi", care prezintă o poveste de dragoste tunisiană în contextul Primăverii Arabe.

Ceremonia decernării râvnitelor trofee va avea loc pe 20 februarie.

Pe de altă parte, în cadrul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei, a fost selectat, între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum, lungmetrajul independent "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru. "Ilegitim", unul dintre cele mai provocatoare filme din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu şi Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu şi Mihaela Perianu.

Totodată, actriţa Cosmina Stratan, care a primit în anul 2012 premiul pentru cea mai buna interpretare feminină la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul din filmul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, participă la secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin cu lungmetrajul de debut al regizorului Ali Abbasi, "Shelley", în care este protagonistă. Pelicula este o coproducţie Danemarca-Suedia.

În plus, Mădălina Craiu, Oana Rusu, Şerban Pavlu, Maria Obretin şi Andrei Ciopec sunt protagoniştii scurtmetrajului "A Quiet Place", de Ronny Dörfler, o coproducţie Germania - România, care este inclusă în secţiunea Perspektive Deutsches Kino a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici