Berlinală - Teodor Corban: Sunt multe similitudini între societatea din "Aferim!" şi ceea ce trăim azi

Teodor Corban, actorul principal din "Aferim!", film selectat în competiţia Festivalului de la Berlin, a declarat, pentru MEDIFAX, că există multe similitudini între societatea prezentată în lungmetrajul regizat de Radu Jude şi "ceea ce trăim azi", apreciind că nu este o poveste cu "oameni apuşi".

344 afișări
Imaginea articolului Berlinală - Teodor Corban: Sunt multe similitudini între societatea din "Aferim!" şi ceea ce trăim azi

Berlinală - Teodor Corban: Sunt multe similitudini între societatea din "Aferim! " şi ceea ce trăim azi

În lungmetrajul regizat de Radu Jude, Teodor Corban, care a concurează pentru Ursul de Argint - premiul de interpretare masculină - al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, alături de actorii Christian Bale, James Franco şi Wen Jiang, interpretează rolul zapciului Constandin, care însoţit de fiul său caută un rob fugar.

Întrebat care a fost cea mai mare provocare pentru rolul său din "Aferim!", Teodor Corban a povestit că a trebuit să înveţe să călărească, apreciind că dificultatea a fost în a îmbina hipismul cu actoria şi cu un limbaj arhaic. "Am jucat foarte mult în filmele minimaliste româneşti, care se întâmplau într-un apartament de bloc, mişcare ioc. (...) Una dintre provocări a fost hipismul, pentru că este un sport, iar eu până acum nici nu am urcat pe cal. Şi a fost foarte dificil. Plus că după ce înveţi să te urci pe cal, trebuie să te gândeşti la actorie. Iar apoi să vorbeşti foarte mult într-un limbaj arhaic, într-o limbă care nu mai există, nu se mai vorbeşte ca la începutul secolului XIX. Aici a fost dificultatea iniţială", a declarat Teodor Corban, pentru MEDIAFAX.

Corban a relatat că este dificil de interpretat un personaj care a trăit cu mult timp în urmă şi a continuat spunând că limbajul arhaic a fost unul dintre lucrurile care au ajutat la construcţia rolului său. "Limbajul a fost unul dintre motoarele personajului. E greu să interpretezi un caracter, un om care a trăit cu mult înaintea ta şi trebuie să-l înţelegi, să îi dai o identitate, să fie plauzibil şi să fie de înţeles, astăzi, în secolul XXI pentru a fi convigător că aparţine unui alt secol. Limbajul a fost unul dintre lucrurile care m-au ajutat foarte mult să îmi construiesc personajul", a mai relatat Corban.

El a relatat că povestea spusă de Radu Jude şi de Florin Lăzărescu l-a câştigat din momentul în care a citit pentru prima oară scenariul. "Îi felicit pe scenarişti. Îi felicit pentru că nu au făcut o poveste despre nişte oameni apuşi pe care noi nu îí mai înţelegem. Dimpotrivă, societatea prezentată în film are asemănări foarte mari cu ceea ce trăim noi astăzi. Sunt multe similitudini", a mai spus Teodor Corban.

În acest context, Teodor Corban a vorbit despre "atitudinea noastră, a majoritarilor, faţă de romi". "Nu s-a schimbat în totalitate faţă de ce se întâmpla în acele vremuri. Încă e un subiect fierbinte, e o castană fierbinte tema romilor. Nu sunt adaptaţi societăţii noastre moderne şi nici noi, majoritarii, nu îi privim întotdeauna ca pe egalii noştri. Şi aceste lucruri se regăsesc, iar mie mi-a folosit tema aceasta în subteranul personajului. (...) Noi nu am evoluat suficient pentru a-i considera egalii noştri", a explicat actorul principal din lungmetrajul "Aferim!".

"Mă simt deja ca un breloc, dacă joc într-un film, el merge la un festival", a spus zâmbind Corban, în contextul în care actorul a jucat în filme precum "Poziţia copilului", "După dealuri", "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!", "Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", "California Dreamin' (nesfârşit)" şi "A fost sau n-a fost?", producţii premiate la marile festivaluri de profil din lume.

"E o întâmplare, e un noroc. Eu mă bucur de un singur lucru: acela că filmele în care joc au un destin frumos. Între teatru şi film este o diferenţă enormă. De când joc în filme, modul meu de a juca în teatru s-a schimbat, deja sunt mult mai atent la cum fac personajele pentru a nu mai redeveni la fel teatral precum eram odată. Filmul este ultima mea jucărie din viaţă şi fiind cea mai nouă o iubesc ca atare", a mai spus Corban.

Din punctul său de vedere, un actor de film nu este complet dacă nu a jucat şi pe scena de teatru. "E greu să dau o părere foarte obiectivă pentru că eu aparţin unui sistem şi unei ţări care nu are şcoală de film. Nu are şcoală de actorie de film. Toţi actorii din România fac şcoală de teatru şi din actori de teatru ajung actori de film", a completat Corban. El a povestit că pe diploma sa scrie actor de teatru, film şi TV, dar film şi TV nu a făcut în facultate. "Erau ore la care puteam lipsi cu drag", a completat acesta.

Teodor Corban, care la 57 de ani a trebuit să înveţe să călărească pentru rolul din "Aferim!", a spus că meseria de actor a "furat-o". "De la toţi. În facultate exista o arhivă de film sau arhiva de film de lângă Jilava, care era mai inaccesibilă publicului pe vremea aceea. Mergeam cu profesorii sau cu regizori şi vedeam filme foarte importante, interzise publicului. Filme ruseşti, marile filme ale momentului. Şi după ce vedeam filmele, aveam discuţii cu profesorii, regizorii şi actorii mai în vârstă şi prin aceste discuţii, am început să-mi impregnez ce înseamnă film autentic, ce înseamnă film bun", a relatat actorul.

Despre personajul pe care îl interpretează în "Aferim!", Teodor Corban a spus că "vorbeşte mult în butade şi se dă filosof". El a mai povestit că, de fiecare dată, când vede "rolul pe peliculă" este "şocat". "De «Aferim!» numai de bine", a spus actorul, afirmând că are emoţii şi aşteptări foarte mari de la această producţie. "Nu ştiu cât de bine va prinde în străinătate. Speranţa mea este ca în România să strângă cât mai multă lume. Nu avem public la filmele româneşti, iar filmul acesta este un început", a afirmat Corban, completând că s-a bucurat că cei doi scenarişti, Radu Jude şi Florin Lăzărescu, s-au gândit la tema sclaviei romilor. "Este una ultrageneroasă, se pot face nenumărate filme, poate acesta este un început", a mai spus Corban.

"Aferim!", de Radu Jude, este singurul lungmetraj românesc inclus în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care a debutat pe 5 februarie şi se va încheia pe 15 februarie.

Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre alţii, Christian Bale în filmul "Knights of Cups", semnat de Terrence Malick, James Franco în "Queen of the Desert", al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos în "Body", regizat de Malgorzata Szumowska, şi actorul şi regizorul chinez Wen Jiang, nominalizat pentru Palme d'Or în 2000, precum şi pentru Leul de Aur în 1994 şi 2007, în filmul "Gone with the Bullets".

Teodor Corban a colaborat cu regizori celebri de-a lungul celor 25 de ani de experienţă pe scena teatrului românesc. Primul regizor de film care l-a descoperit şi l-a distribuit într-un rol secundar a fost Corneliu Porumboiu în scurtmetrajul studenţesc "Călătorie la oraş" (2003), premiat în cadrul secţiunii Cinéfondation de la Cannes. A fost începutul unei frumoase colaborări cu Porumboiu. Rolul principal din "A fost sau n-a fost?" (2006) i-a adus lui Corban primul său premiu din cariera de film - premiul special la Festivalul de la Cottbus.

Au urmat o serie de roluri secundare în filme de referinţă precum "California Dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi "După dealuri", ambele regizate de Cristian Mungiu, precum şi "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer.

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, a avut premiera mondială miercuri, la Berlinale Palast, în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Proiectul a fost susţinut de Eurimages.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici