Biologul Nicolae Botnariuc a încetat din viaţă

Biologul şi zoologul Nicolae Botnariuc, membru titular al Academiei Române şi autor a peste 150 de lucrări, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 95 de ani, informează un comunicat.

319 afișări

Născut la 15 martie 1915, în Râşcani-Bălţi, Nicolae Botnariuc a absolvit Liceul "Ion Creangă" din Bălţi, după care a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti, secţia Ştiinţe naturale, luându-şi doctoratul în 1946 cu teza "Phyllopodelor Conchostraceae din România".

A intrat în învăţământul superior în 1943 şi a parcurs toate treptele ierarhiei universitare până la profesor, şef de catedră şi decan al Facultăţii de Biologie din Bucureşti. În perioada 1949 - 1973, el a condus Laboratorul de sistematică şi evoluţie a animalelor şi, între 1973 şi 1983, laboratorul de ecologie acvatică a Institutului de Biologie.

A condus colectivul de elaborare a lucrării "Fauna României", ca şi prima expediţie românească transafricană (1970 - 1971). De-a lungul anilor, Nicolae Botnariuc a îmbinat armonios activitatea de la catedră cu aceea de cercetare, desfăşurată pe trei mari direcţii: sistematica zoologică, evoluţionismul cu istoria lui şi ecologia. S-a preocupat de istoria evoluţionismului pe care a îmbogăţit-o cu noi puncte de vedere.

Activitatea profesorului şi omului de ştiinţă Nicolae Botnariuc a fost recunoscută prin alegerea sa, în 1974, ca membru corespondent al Academiei Române şi ca membru titular, în 1990. A fost ales şi ca membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici