BOR: Preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina nu aparţin de Patriarhia Română

Preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina nu aparţin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există şi o structură ecleziastică ortodoxă care şi-a declarat independenţa în relaţie cu Patriarhia Moscovei, transmite BOR.

1391 afișări
Imaginea articolului BOR: Preoţii comunităţilor de etnie română din Ucraina nu aparţin de Patriarhia Română

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Patriarhia Română, luni, cu privire la situaţia preoţilor din comunităţile româneşti din Ucraina, aceştia nu aparţin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană „rămasă în comuniune cu BO Rusă”.

„Există şi o structură ecleziastică ortodoxă care şi-a declarat independenţa în relaţie cu Patriarhia Moscovei şi care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieşirea de sub jurisdicţia ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârşitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condiţiile împlinirii dreptăţii, întrucât pacea presupune dreptatea. BOR a pledat şi pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorităţii româneşti din toate ţările, nu doar din Ucraina (păstrarea identităţii lingvistice, religioase şi culturale). Realitatea din diaspora şi din comunităţile româneşti din jurul graniţelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcţie de mulţi factori locali şi socio-culturali. Esenţială este păstrarea şi cultivarea conştiinţei creştine, fidelitatea faţă de adevărul de credinţă şi de valorile morale rodite de acesta”, transmite BOR.

Potrivit sursei citate, situaţia gravă în care se află acum Ucraina invadată şi agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoţii, „au datoria de conştiinţă să se adecveze în mod înţelept creştin, onest şi realist, păstrându-şi curată conştiinţa morală, patriotică şi religioasă”.

„Raţiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul şi crimele în masă. Această raţiune este cea autentic creştină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera şi în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, potrivit BOR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici