Boston Globe, aproape închis

Cotidianul Boston Globe ar putea primi previzul de închidere în cursul zilei de luni, după ce publisherul titlului, New York Times Co., şi sindicatele nu au ajuns, până la expirarea termenului limită, la un acord privind reducerea costurilor cu 20 de milioane de dolari, informează site-ul ziarului.

17 afișări
Imaginea articolului Boston Globe, aproape închis

Boston Globe, aproape închis

Reprezentanţii companiei New York Times au anunţat că vor depune, luni, la autorităţile americane competente, un preaviz de închidere a ziarului în cazul în care sindicatele nu vor accepta concesiile financiare în valoare de 20 de milioane de dolari.

Publisherul a declarat că va emite o notificare de tip WARN (Workers Adjustment and Retraining Notification), care prevede o perioadă de preaviz de 60 de zile înaintea închiderii companiei. În cazul în care va recurge la emiterea notificării, aceasta va fi una dintre cele mai dure decizii pe care New York Times le-a luat în istoria sa.

Vineri noapte, cu o jumătate de oră după expirarea termenului limită iniţial acordat de New York Times Co, conducerea Boston Globe a anunţat că s-au înregistrat progrese importante în discuţiile cu sindicatele şi că, din acest motiv, compania proprietară a ziarului va mai aştepta cel puţin două zile înainte de a lua măsuri în ceea ce priveşte anunţul său că, în cazul în care concesiile financiare nu vor fi aprobate, va închide publicaţia.

Totuşi, reprezentanţii publisherului şi sindicatele nu au ajuns la niciun acord duminică noaptea.

Dacă nu se va ajunge la un acord, Boston Globe, unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute ziare din Statele Unite, ar putea fi închis, oraşul Boston rămânând astfel fără o publicaţie generalistă quality. Potrivit Biroului American de audit şi Tiraj, Boston Globe este cel de-al 17-lea cel mai mare ziar din Statele Unite.

Pe 21 aprilie, sindicatele publicaţiei au lansat o petiţie online pentru salvarea Boston Globe, disponibilă la adresa www.bgol.org/savetheglobe.html. Petiţia cere sprijin pentru angajaţii ziarului, cere managementului să împărtăşească "povara" reducerii costurilor şi pledează pentru continuarea apariţiei ziarului care are "misiunea sa jurnalistică şi rolul de apărător al libertăţii de exprimare".

La începutul lui aprilie, New York Times Company a ameninţat că va închide The Boston Globe, în termen de 30 de zile, în cazul în care sindicatele ziarului nu acceptă să facă concesii financiare în valoare de 20 de milioane de dolari, care urmează să se concretizeze inclusiv prin scăderea salariilor şi diminuarea plăţilor pentru asigurările de sănătate.

Ulterior, John Henry, proprietarul Red Sox, şi-a manifestat interesul faţă de preluarea Boston Globe, în cadrul unui acord prin care intenţionează să răscumpere acţiunile deţinute de New York Times Company în cadrul echipei sale de baseball.

New York Times Company a cumpărat Boston Globe în 1993, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 1,1 miliarde de dolari. La acel moment, ziarul era unul profitabil, însă, anul trecut, publicaţia a înregistrat pierderi în valoare de 50 de milioane de dolari, oficialii companiei New York Times estimând că, în 2009, ar putea avea pierderi în valoare de 85 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici