Brâncuşi ocupă locul doi într-un clasament al artiştilor secolului XX

Sculptorul român Constantin Brâncuşi s-a clasat pe locul al doilea la categoria Sculptură, în urma lui Alberto Giacometti, într-un sondaj recent organizat de publicaţia franceză Le Figaro, care a dorit să stabilească o ierarhie a celor mai buni artişti ai secolului al XX-lea.

284 afișări
Imaginea articolului Brâncuşi ocupă locul doi într-un clasament al artiştilor secolului XX

Brâncuşi, al doilea într-un sondaj al artiştilor secolului XX

Internauţii din toată lumea, cititori ai site-ului oficial al publicaţiei Le Figaro, au fost invitaţi să voteze "artiştii secolului XX". La acest sondaj au participat 23.914 persoane, iar sondajul a cuprins patru secţiuni principale:

Artă modernă (9.864 voturi),

Artă postbelică (5.392 voturi),

Artă contemporană (4.140 voturi) şi

Sculptură (4.518 voturi).

În urma voturilor exprimate, câştigătorii au fost desemnaţi după cum urmează:

Paul Cézanne la categoria Artă modernă (24,55% din voturi),

Francis Bacon la categoria Artă postbelică (20,42% din voturi),

Pierre Soulages la categoria Artă contemporană (25,60% din voturi) şi

Alberto Giacometti la categoria Sculptură (35,15% din voturi).

Sculptorul român Constantin Brâncuşi s-a clasat al doilea la categoria Sculptură, cu 18,33% din voturile exprimate, devansându-i pe Alexander Calder (11,31%), César (7,37%) şi pe Henry Moore (6,93%).

La categoria Artă modernă, Paul Cézanne, considerat părintele modernismului, a ocupat prima poziţie (24,55%), fiind urmat la mică distanţă de Pablo Picasso (24,08%). Pe locurile următoare s-au clasat Salvador Dali (13,46%), Henri Matisse (10,18%) şi Vasili Kandinski (7,41%).

Categoria Artă postbelică a fost câştigată de Francis Bacon (20,42%), pictorul tulburărilor senzuale, al angoaselor pe un fond roz şi al coridei umane. Poziţia a doua a revenit lui Edward Hopper, care a totalizat 20,01% din voturi. Celebrul Andy Warhol (19,73%), considerat un adevărat Papă al curentului pop şi un ilustrator de succes al celebrităţilor epocii sale, a ocupat poziţia a treia şi a fost urmat de Mark Rothko (11,07%) şi de Jackson Pollock (8,22%).

Categoria Artă contemporană a fost câştigată de pictorul francez Pierre Soulages (25,60%), urmat de Lucian Freud (20,05%), Yan Pei-Ming (10,14%), Sophie Calle (10,10%) şi de Anselm Kiefer (8,04%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici