Bugetul MCCPN pe 2009, redus la 892,363 milioane de lei

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) are, pe 2009, un buget de 892,363 milioane de lei, după o reducere de circa 28 de milioane de lei prin rectificare bugetară, a anunţat ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

22 afișări
Imaginea articolului Bugetul MCCPN pe 2009, redus la 892,363 milioane de lei

Ministrul Culturii Theodor Paleologu (Imagine: Mediafax Foto)

Iniţial, bugetul MCCPN pe 2009 a fost de aproximativ 1,2 miliarde de lei, respectiv 920,898 de milioane de lei fără dobânzi, rambursări, credite şi cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă.

Astfel, bugetul pentru proiecte culturale, care, iniţial, era de circa 22 de milioane de lei, a fost redus cu 4,7 milioane de lei, a mai spus ministrul Culturii.

Paleologu a precizat, pe de altă parte, că are alocată suma de 60 de milioane de lei - prin amendamente depuse în Parlament în luna februarie - pentru construirea a 813 noi biserici. Din acest motiv, el a propus iniţierea unei dezbateri publice privind implementarea acestui program, în condiţiile în care sunt compromise alte programe ale ministerului.

"Trebuie să avem o dezbatere publică pe tema construirii a 800 de biserici noi în an de criză. (...) Trebuie să avem o discuţie foarte serioasă cu senatorii şi deputaţii care au depus aceste amendamente, printre care mă număr şi eu", a spus Paleologu.

Bugetul MCCPN pentru proiecte culturale, care s-a redus la circa 17,3 milioane de lei, era prevăzut pentru implementarea a 31 de programe prioritare de tip eveniment.

Printre acestea se numără Festivalul Naţional de Teatru (FNT), al cărui buget a fost redus cu 78%, după cum a remarcat Cristina Modreanu, selecţioner unic al evenimentului de anul trecut, organizatorul FNT.

"UNITER pune problema ruperii tradiţiei acestui eveniment. Am pregătit o scrisoare de protest. (...) Sperăm, în continuare, în sprijinul MCCPN", a spus Modreanu, precizând că festivalul se află în pregătire şi că ruperea înţelegerilor cu partenerii ar afecta imaginea culturii române.

În 2008, Ministerul Culturii a alocat 2,3 milioane de lei organizării FNT, în timp ce pentru ediţia din 2009 a Festivalului este prevăzută suma de 500.000 de lei, a precizat Cristina Modreanu.

În replică, Paleologu a pus din nou problema construirii a 813 biserici noi, în an de criză, în condiţiile în care FNT riscă să nu mai poată fi organizat. El a subliniat necesitatea de a avea o discuţie publică privind suma alocată construirii de noi biserici, el fiind "cu mâinile legate".

În ceea ce priveşte bugetul Festivalului "George Enescu", ministrul Culturii a spus că acesta nu a fost redus şi că va fi alocată suma de 33 de milioane de lei organizării evenimentului.

În 2009, Ministerul Culturii mai alocă 43 de milioane de lei pentru reabilitarea a 236 de obiective din Programul Naţional de Reabilitare.

Citeşte şi:

Pogea: Bugetul consolidat a avut un deficit de 1,56% din PIB

Alocările pentru investiţii publice, peste 7% din PIB, după rectificare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici