Cannes 2011: Aki Kaurismaki - premiul FIPRESCI, Sorrentino - premiul juriului ecumenic

Cineastul finlandez Aki Kaurismaki a primit premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI), pentru "Le Havre", în timp ce italianul Paolo Sorrentino a primit premiul juriului ecumenic, pentru "This Must Be the Place", la Festivalul de Film de la Cannes.

183 afișări
Imaginea articolului Cannes 2011: Aki Kaurismaki - premiul FIPRESCI, Sorrentino - premiul juriului ecumenic

Cannes 2011: Aki Kaurismaki - premiul FIPRESCI, Sorrentino - premiul juriului ecumenic (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

FIPRESCI şi juriul ecumenic şi-au anunţat sâmbătă seară distincţiile acordate la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Cannes, urmând ca duminică, în încheierea evenimentului de pe Croazetă, să fie decernat trofeul Palme d'Or, informează canalplus.fr.

Kaurismaki a primit premiul FIPRESCI pentru filmul "Le Havre", aflat în competiţia oficială. Lui Pierre Schoeller i-a fost acordat premiul FIPRESCI pentru filmul "L'exercice de l'etat", din secţiunea Un Certain Regard. FIPRESCI a mai acordat premiul pentru un film din secţiunile paralele de la Cannes, peliculei americane independente "Take Shelter" de Jeff Nichols, recompensată de altfel joi cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique.

Sorrentino a primit marele premiu al juriului ecumenic pentru "This Must Be the Place", film ce îl are în rol principal pe Sean Penn. Juriul ecumenic a mai acordat două menţiuni: pentru "Le Havre" de Aki Kaurismaki şi respectiv "Et maitenant on va ou?"de Nadine Labaki, din secţiunea Un Certain Regard.

Juriul ecumenic a fost format din Daniel Grivel (preşedinte), Gianluca Arnone, Françoise Lods, Martin Bernal Alonso, Mikaël Mogren şi Christiane Hofmann.

Juriul secţiunii Cinefondation şi al competiţiei de scurtmetraj, din care a făcut parte şi regizorul român Corneliu Porumboiu, a anunţat de asemnea sâmbătă cele trei premii Cinefondation, potrivit hollywoodreporter.com

Din cele 16 filme studenţeşti nominalizate în acestă secţiune, premiul I a fost obţinut de pelicula germană "Der Brief/ The Letter", de Doroteya Droumeva, premiul al II-lea de filmul francez "Drari", de Kamal Lazraq, iar premiul al III-lea a revenit filmului sud-corean "Fly By Night", de Son Tae-gyum.

Juriul acestei secţiuni, în care au fost înscrise 1.600 de filme, a fost prezidat de regizorul francez Michel Gondry şi i-a mai avut în componenţă pe actriţa şi producătoarea franceză Julie Gayet, regizoarea şi producătoarea austriacă Jessica Hausner şi regizorul portughez Joao Pedro Rodrigues.

Acelaşi juriu va alege şi scurtmetrajul care va fi premiat cu Palme d'Or, la ceremonia de închidere a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, ce va avea loc duminică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici