CANNES 2012: Filmul "Moonrise Kingdom" a deschis cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film

Regizorul american Wes Anderson şi principalii actori din filmul său "Moonrise Kingdom" au deschis oficial, miercuri seară, cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

375 afișări
Imaginea articolului CANNES 2012: Filmul "Moonrise Kingdom" a deschis cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film

CANNES 2012: Filmul "Moonrise Kingdom" a deschis cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lungmetrajul "Moonrise Kingdom" - o poveste onirică despre doi copii îndrăgostiţi care scapă din lumea adulţilor - a dat tonul (unul vesel) primei zile a festivalului de pe Croazetă, unde vor fi proiectate, până pe 27 mai, 91 de lungmetraje, din care 22 vor rula în competiţia oficială şi vor încerca să obţină prestigiosul trofeu Palme d'Or.

"Mulţumesc acestei ţări care, spre deosebire de altele, acordă întotdeauna un rol important cinematografiei în societate", a declarat Nanni Moretti, preşedintele juriului, de şase ori selecţionat la Cannes şi laureat cu Palme d'Or în 2001, implicat în trecut într-o campanie de contestare a fostului premier italian Silvio Berlusconi, pe care l-a acuzat că distruge cultura din ţara sa.

"Pentru mine, este o mare onoare, un mare privilegiu şi o mare responsabilitate să fiu preşedintele juriului celui mai important festival de film din lume", a adăugat el.

În afară de preşedintele său, cineastul italian Nanni Moretti, juriul care va decerna trofeul Palme d'Or din 2012 îi include pe actorii Diane Kruger, Emmanuelle Devos, Hiam Abbas şi Ewan McGregor, regizorii Raoul Peck, Andrea Arnold şi Alexander Payne, dar şi pe creatorul de modă francez Jean-Paul Gaultier, un cinefil declarat.

După ce i-a prezentat pe membrii juriului, prezentatoarea galei de deschidere, actriţa franco-argentiniană Bérénice Bejo, purtând o rochie roşie, a prezentat un mic montaj video despre Nanni Moretti, care a fost primit cu ovaţii în picioare din partea participanţilor la festival.

Înainte de ceremonie, covorul roşu de la Cannes a primit o ploaie de staruri, inclusiv echipa filmului de deschidere, "Moonrise Kingdom", de Wes Anderson, însoţit de Tilda Swinton, Bruce Willis, Bill Murray, Edward Norton şi compozitorul Alexandre Desplats. Cu toţii au pozat pe scările din faţa Palais des Festivals din Cannes şi au salutat fanii de pe Croazetă, înainte de a fi întâmpinaţi cu ovaţii de publicul din sală.

Membrii juriului care va decerna Palme d'Or au pozat şi ei, împreună, pe covorul roşu, precedaţi sau urmaţi de Jessica Chastain, într-o rochie albă, Jane Fonda, în lamé roz, Eva Longoria, care tocmai a încheiat filmările pentru ultimul sezon al serialului "Neveste disperate", şi de Alec Baldwin, care filmează la Cannes un documentar despre festival, unde participă pentru prima dată.

Wes Anderson, Bruce Willis, Tilda Swinton, Bill Murray, Edward Norton şi compozitorul Alexandre Desplats - echipa filmului "Moonrise Kingdom" - au pronunţat împreună cuvintele de deschidere a festivalului, la invitaţia maestrei de ceremonii Bérénice Bejo.

Bérénice Bejo a salutat-o pe scenă pe Marilyn Monroe, imaginea oficială a celei de-a 65-a ediţii a festivalului, decedată în urmă cu 50 de ani. În memoria celebrei actriţe americane, cântăreaţa Beth Ditto a interpretat o piesă compusă de Elton John.

"Cannes înseamnă glorificarea cinematografiei mondiale", a spus Gilles Jacob, preşedintele festivalului.

Timp de 12 zile, până la anunţarea palmaresului, pe 27 mai, la Cannes vor defila aproximativ 80.000 de actori, regizori, cinefili, producători, vânători de autografe, tineri aflaţi în căutarea unui viitor şi care vin cu toţii pentru a vedea, pentru a se arăta şi pentru a fi văzuţi.

Absenţa regizoarelor din competiţia oficială din acest an, spre deosebire de anul trecut, când numărul lor a fost de patru, a agitat din nou pentru o scurtă perioadă apele pe Croazetă, miercuri, după o scrisoare a feministelor făcută publică săptămâna trecută.

Intervievată pe această temă, regizoarea britanică Andrea Arnold, membră a juriului, a spus că, dacă unul dintre filmele ei ar fi selecţionat doar pentru că ea este femeie, ar face-o să se simtă ca şi cum "i s-ar da de pomană" şi acest gând ar fi insuportabil.

"Faptul că nu se află multe filme regizate de femei aici este o consecinţă a faptului că nu există multe femei care fac filme. Cred că este păcat, pentru că femeile reprezintă jumătate din populaţie şi au cu siguranţă ceva de spus", a adăugat Andrea Arnold - recompensată cu premiul juriului în 2009, pentru "Fish Tank" -, una dintre cele patru femei din nouă membri ai juriului prezidat de Nanni Moretti.

Pentru a anima atmosfera de pe Croazetă, destul de calmă în cursul dimineţii, actorul de comedie britanic Sacha Baron Cohen, (interpretul personajului Borat), s-a plimbat alături de un dromader pe faleză, dar şi prin faţa magazinelor şic de la Cannes, la fel cum a făcut-o în "The Dictator", cel mai nou film al său, inspirat din viaţa fostului dictator irakian Saddam Hussein.

Printre filmele cele mai aşteptate în acest an la Cannes se numără "De Rouille et d'Os", care va fi proiectat joi. Această peliculă marchează reîntoarcerea regizorului Jacques Audiard şi a actriţei Marion Cotillard la cinema-ul francez.

Apetitul pasionaţilor de film este foarte mare pentru două adaptări literare: miticul "On the Road" de Jack Kerouac, regizat de brazilianul Walter Salles, cu o distribuţie încântătoare (Kirsten Dunst, Kristen Stewart, Garret Hedlund, Sam Riley), şi "Cosmopolis", regizat de canadianul David Cronenberg după Don DeLillo, cu Robert Pattinson, vampirul din "Twillight", iubitul din film şi din viaţa reală al actriţei Kristen Stewart.

Anul acesta, România este reprezentată în competiţia oficială de filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu. Pelicula marchează revenirea regizorului român în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, la cinci ani după premiul Palme d'Or obţinut cu drama "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Regizorul Paul Negoescu participă la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique (17 - 25 mai), cu filmul independent "Orizont".

De asemenea, proiectul "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, a fost selecţionat pentru Atelierul 2012 al secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de Film de la Cannes, unde au fost alese 15 proiecte din 15 ţări, ale căror regizori vor participa la eveniment, între 18 şi 25 mai, în timp ce filmul de şcoală "Tabăra din Răzoare", în regia lui Cristi Iftime, a fost ales în secţiunea Cinéfondation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici