"Capitalul" lui Karl Marx, pus în scenă de Rimini Protokoll, la FNT

Volumul "Capitalul", de Karl Marx, va fi pus în scenă de grupul german Rimini Protokoll, care oferă o interpretare inedită şi curajoasă a controversatei lucrări, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care are loc între 1 şi 10 noiembrie, informează organizatorii.

39 afișări
Imaginea articolului "Capitalul" lui Karl Marx, pus în scenă de Rimini Protokoll, la FNT

"Capitalul" lui Karl Marx, pus în scenă de Rimini Protokoll, la FNT

Rimini Protokoll va fi prezent la Bucureşti cu spectacolul "Karl Marx: Capitalul, Volumul 1", în cadrul secţiunii Spectacole invitate din străinătate.

Spectacolul este o încercare de a uni interpretarea dramatică cu realitatea, pe căi complet neaşteptate, cu atât mai mult cu cât s-a spus, de nenumărate ori, că opera care stă la baza filozofiei economice în regimurile comuniste are mai puţine momente dramatice decât o carte de telefoane.

Spectacolul a fost creat în 2006, de artiştii vizuali Hildegard Haug şi Daniel Wetzell.

"Publicul românesc şi nu numai are nevoie de această umanizare a unei ideologii care ne-a afectat pe toţi într-un fel sau altul, iar piesa celor de la Rimini Protokoll este o poartă către o mai bună înţelegere. O sumă de experţi sunt aduşi în scenă pentru o dezbatere în cheie ironică a unui subiect ultrapolitizat", a declarat selecţionerul celei de-a XVIII-a ediţii a FNT.

În 2007, spectacolul a primit premiul de dramaturgie şi premiul publicului la Mulheim Theatertage, iar în 2008, Rimini Protokol a fost distins, pentru spectacolele pe care le face, cu Premiul Europa-Noi realităţi teatrale.

Helgard Haug şi Daniel Wetzel s-au născut amândoi în 1969 şi au absolvit institutul Gießen pentru Studii Teatrale Aplicate. Împreună cu Stefan Kaegi, lucrează, din 2002, sub denumirea Rimini Protokoll, atrăgând atenţia prin inventivitate în interacţiunea cu publicul şi prin spectacolele documentare.

Rimini Protokoll are o abordare cu totul originală a ideii de teatru, numită de unii critici "teatrul experţilor". Aproape fără excepţie, personajele lor sunt experţi ai vieţii de zi cu zi, puşi într-un context dramatic, interpreţi ai propriilor biografii. Realitatea nu este descrisă ori dramatizată, este importată pe scenă.

Festivalul Naţional de Teatru (FNT), ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, reuneşte personalităţi ale lumii teatrale naţionale şi internaţionale, directori de festivaluri, producători şi directori de companii teatrale. Directorul ediţiei din acest an a FNT este Cristina Modreanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici