Cărţi de Mihaela Rădulescu şi Oana Pellea, cele mai cumpărate volume în 2009

Volumele cu tentă autobiografică "Nişte răspunsuri", de Mihaela Rădulescu, şi "Jurnal", de Oana Pellea, au fost cele mai cumpărate cărţi, în 2009, la editurile Polirom, respectiv Humanitas.

130 afișări
Imaginea articolului Cărţi de Mihaela Rădulescu şi Oana Pellea, cele mai cumpărate volume în 2009

Cărţi de Mihaela Rădulescu şi Oana Pellea, cele mai cumpărate volume în 2009 (Imagine: Vlad Chirea/Mediafax Foto)

Cele mai căutate titluri româneşti de anul acesta au fost, în ceea ce priveşte literatura română, jurnalele, celebritatea autorului fiind un factor determinant în alegerea cumpărătorilor. Cele mai cumpărate cărţi străine au fost, preponderent, traducerile din clasicii literaturii universale.

În topul celor mai vândute cărţi ale editurii Polirom, după "Nişte răspunsuri", se clasează "Animalul inimii", de Herta Muller, cea mai recentă laureată a premiului Nobel pentru literatură, "Memorii", de Valeriu Anania, "Povestiri mortale", de Mihai Găinuşă, şi "Prin perdea", de Aurora Liiceanu.

Topul traducerilor din "Biblioteca Polirom" din 2009 este condus de noua ediţie a clasicului "De veghe în lanul de secară", de J.D. Sallinger, urmat de "Cititorul", de Bernhard Schlink, şi controversata carte "Versetele satanice", de Salman Rushdie. În top urmează şi cel mai nou volum tradus din Rushdie, "Seducătoarea din Florenţa", urmat de "În noapte", de Haruki Murakami.

Pe primul loc al vânzărilor de la Cartea Românească s-a clasat "Iluziile literaturii române", de Eugen Negrici, urmat de volumele "Interlocuţiuni", de Alexandru Paleologu, "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor", de Matei Vişniec, "Arunc-o pe sora mea din tren", de Stelian Ţurlea, şi "Întoarcerea tatălui risipitor", de Dumitru Radu Popescu.

La Humanitas, după "Jurnalul" Oanei Pellea, în topul vânzărilor pe 2009 s-a clasat "Învingătorul este întotdeauna singur", de Paulo Coelho, "Amintiri şi poveşti mai deocheate", de Neagu Djuvara, şi "Faţă în faţă cu Generalul Ion Mihai Pacepa", de Lucia Hossu Longin.

În fruntea topului Humanitas Fiction se clasează un alt volum al Hertei Muller, "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", urmat de "Cu mănuşi", de Mihaela Nicola, "Poveste despre dragoste şi întuneric", de Amos Oz, "Foc în pavilionul de ceai", de Ellis Avery, şi "Drumul", de Cormac MacCarthy.

Cel mai vândut titlu al Humanitas Multimedia a fost audiobook-ul "În sfârşit nefumător", de Allen Carr, în lectura lui Marius Vintilă, urmat de "Metamorfoza" lui Franz Kafka, în lectura lui Răzvan Vasilescu, "Pâlnia şi Stamate", de Urmuz, în lectura lui Victor Rebengiuc, şi "El major şi ea minoră", de George Topârceanu, în lectura lui Andrei Pleşu.

Cei mai vânduţi autori în anul 2009 la Curtea Veche Publishing sunt Eckhart Tolle, cu volumele "Un pământ nou" şi "Puterea prezentului", şi maestrul bucătar Jamie Oliver, cu tratatele sale gastronomice "Acasă la Jamie", "Cu Jamie în Italia", "Să gătim cu Jamie" şi "La masă cu Jamie". Scriitorul preferat din colecţia de literatură universală contemporană Byblos este Roberto Bolaño, autor al volumelor "Târfe asasine", "Nocturnă în Chile" şi "O stea îndepărtată".

Volumele vândute în cel mai mare număr de exemplare în 2009 au fost "Inteligenţa emoţională", a autorului Daniel Goleman, "Supleantul" lui Petru Popescu, "De-a fir a păr...cu Geta Voinea", "De ce vrem să fii bogat", de Donald Trump şi Robert T. Kiyosaki, şi "Cele cinci limbaje ale iubirii" de Gary Chapman.

La editura Trei, topul vânzărilor este condus de Trilogia Millenium a lui Stieg Larsson, care s-a vândut în 50.000 de exemplare în 2009. Pe locul al doilea s-a clasat "Semnele trupului/ Psihologie practică" de Joan Liebmann-Smith şi Jacqueline Nardi Egan (10.000 de exemplare), urmat de "Eroare judiciară" de Anne Holt (2.000 de exemplare vândute).

Pentru anul 2010, editurile au planuri mari

Una dintre cele mai impresionante campanii va fi cea a editurii Humanitas, care împlineşte, anul viitor, 20 de ani. Cu această ocazie, editura pregăteşte, începând din aprilie, lansarea a noi titluri de Neagu Djuvara ("Din documentele boierilor Grădişteni. Frânturi din trecutul Ţării Româneşti în povestea unui neam de mari boieri"), Dan C. Mihăilescu ("Cioran şi fascinaţia nebuniei"), Gabriel Liiceanu, Herta Muller ("Leagănul respiraţiei"), Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu.

Pe lângă cel mai nou titlu semnat de Herta Muller, printre noutăţile Humanitas Fiction de anul viitor se numără "Rabbit este bogat", de John Updike, "Tunetele ploii", de Ismail Kadare, şi "Epoca de fier", de J.M. Coetzee.

Pentru anul 2010, Humanitas Multimedia pregăteşte audiobook-uri cu titluri importante din portofoliul editurii, lansate în ultimii 20 de ani, în lectura autorilor sau a unor mari actori. Printre acestea se numără "Despre limită", de Gabriel Liiceanu, şi "Minima moralia", de Andrei Pleşu, în lectura autorilor.

Polirom pregăteşte pentru 2010 "Memoriile" criticului literar Adrian Marino, un consistent volum scris în două etape, mai întîi între anii 1993-1994, autorul oprindu-se cu evocarea diferitelor episoade ale vieţii sale la anul 1989. Apoi, în 1999, Adrian Marino reia manuscrisul, îl revizuieşte şi îl completează cu anii postdecembrişti. Autobiografia lui Marino, de a cărei existenţă se vorbeşte de ceva vreme în mediul literaţilor, captivează prin ceea ce spune autorul privitor la cărţile sale şi la viaţa culturală românească în general, prin lămuririle pe care le aduce polemicilor în care a fost implicat şi prin opiniile exprimate tranşant.

În colecţia de literatură universală va apărea primul titlu din seria Pamuk dedicată de Polirom scriitorului turc: "Muzeul inocenţei" (traducere de Luminiţa Munteanu). Acesta este prima carte scrisă de cunoscutul scriitor de origine turcă după ce a primit premiul Nobel pentru literatură, în 2006. Cartea spune povestea de dragoste dintre un bărbat bogat şi o rudă îndepărtată, săracă, a acestuia. Acţiunea romanului este plasata în Istanbul, oraşul natal al lui Pamuk.

Un alt titlu din colecţia de literatură universală va fi "Howl şi alte poeme", o selecţie a celor mai cunoscute poeme ale lui Allen Ginsberg, unul dintre "patriarhii" generaţiei Beat şi cel mai elocvent purtător de cuvînt al acesteia. Volumul apare în traducerea Domnicăi Drumea şi a lui Petru Ilieşu.

Acestuia i se alătură "Curcubeul gravitaţiei", de Thomas Pynchon (traducere de Dragoş Moldovan) - cel mai apreciat roman al autorului, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai postmodernismului literar, şi "The Original of Laura", cartea neterminată a lui Vladimir Nabokov şi publicată la 32 de ani după moartea scriitorului.

De asemenea, Polirom va mai prezenta, în 2010, romanul "Zaira" (traducere de Mariana Bărbulescu), o nouă carte de Cătălin Dorian Florescu. Zaira Manta este un personaj real, are 80 de ani şi trăieşte în prezent în Timişoara, după 40 de ani de exil american. Cătălin Dorian Florescu i-a surprins povestea vieţii în acest bestseller occidental. Cartea acoperă două continente şi aproape un secol de drame şi aventuri: viaţa interbelică a moşierilor şi a ţăranilor, fascismul românesc, Al Doilea Război Mondial, venirea la putere a comuniştilor, persecuţiile. Fuga Zairei în Vest în timpul Primăverii de la Praga şi întreaga viaţă americană a unei emigrante constituie un tablou al secolului XX, povestit de o femeie.

Pentru anul 2010, Curtea Veche Publishing îşi propune să continue seria de autor Eckhart Tolle cu un nou volum - "Secretul lui Milton", căruia i se adaugă "Lebedele sălbatice", de Jung Chang (Byblos), "Nostalgia nu mai e ce-a fost", de Simone Signoret, şi "Fericirea pentru o portocală nu înseamnă să fie o caisă", de Catherine Preljocaj.

Printre noutăţile editurii Trei în noul an se vor număra "Un roman francez", pentru care Frederic Beigbedier a luat premiul Renaudot, "Hipnoza", de Lars Kepler, şi "Hipnoza clinică", de Irina Holdevici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici