Câţi bani i-a adus "Top Gear" lui Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson, unul dintre starurile emisiunii "Top Gear" de la BBC, a realizat venituri importante din această activitate anul trecut, potrivit guardian.co.uk.

1117 afișări
Imaginea articolului Câţi bani i-a adus "Top Gear" lui Jeremy Clarkson

Câţi bani i-a adus "Top Gear" lui Jeremy Clarkson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Emisiunea "Top Gear" i-a adus lui Clarkson, în 2012, venituri de peste 14 milioane de lire sterline.

Prezentatorul de televiziune a primit 4,86 milioane de lire sterline dividende plătite de compania care exploatează la nivel internaţional drepturile comerciale ale "Top Gear", Bedder 6.

Compania Bedder 6 - deţinută în prezent în totalitate de radiodifuzorul public britanic, BBC - a fost înfiinţată în 2006 de Jeremy Clarkson, prezentator al emisiunii "Top Gear", şi de producătorul executiv al acestui show, Andy Wilman. Scopul companiei este exploatarea la nivel internaţional a brandului "Top Gear".

La această sumă s-a adăugat salariul de prezentator al lui Jeremy Clarkson, de aproximativ 1 milion de lire sterline.

Totodată, Jeremy Clarkson a primit o sumă de 8,4 milioane de lire sterline pentru cele 30% din acţiunile pe care le deţinea în Bedder 6, în urma unei tranzacţii din septembrie 2012 în urma căreia BBC a preluat controlul total asupra acestei companii.

Astfel, veniturile totale ale lui Jeremy Clarkson în anul financiar trecut, care s-a încheiat la sfârşitul lui martie 2013, au fost de peste 14 milioane de lire sterline.

BBC Worldwide a intrat în parteneriat cu Clarkson şi cu producătorul executiv al "Top Gear", Andy Wilman (care a deţinut 20% din acţiuni în Bedder 6), în 2008. În urma acestui aranjament, Clarkson a realizat venituri de 10,24 milioane de lire sterline din dividende în ultimii cinci ani.

Potrivit raportului de activitate pe ultimul an al BBC Wordwide, făcut public marţi, Andy Wilman a primit 5,6 milioane de lire sterline pe acţiunile sale în Bedder 6, mai puţin decât Clarkson (care a primit 8,4 milioane de lire).

Doar salariul lui Jeremy Clarkson (1 milion de lire sterline) a fost plătit din taxa pe care britanicii trebuie să o plătească pentru a putea recepţiona programele BBC.

Niciun ban din această taxă nu a fost plătit de BBC pentru a cumpăra acţiunile pe care Jeremy Clarkson şi Andy Wilman le deţineau în compania Bedder 6, a declarat un purtător de cuvânt al BBC Worldwide.

"În doar cinci ani, profitul business-ului («Top Gear», n.r.) a crescut de cinci ori (şi veniturile au crescut până la 149 milioane de lire sterline), fapt care nu ar fi fost posibil fără implicarea talentelor creative ale acestui show. Contractul (cu Jeremy Clarkson şi Andy Wilman, n.r.) a securizat viitorul brandului «Top Gear» pentru BBC şi BBC Worldwide şi acum vom putea să beneficiem 100% de profitul realizat de acesta", a mai spus purtătorul de cuvânt al BBC Worldwide.

La rândul său, BBC Worldwide a primit dividende de 7,5 milioane de lire sterline din exploatarea "Top Gear".

În anul financiar trecut (încheiat la sfârşitul lunii martie 2013), BBC Worldwide, "braţul comercial" al corporaţiei BBC, a raportat o creştere a profiturilor sale (înainte de plata taxelor) cu 55%, până la 160,9 milioane de lire sterline. Veniturile totale ale BBC Worldwide au crescut cu 3%, până la 1,16 miliarde de lire sterline.

Pe de altă parte, numărul de angajaţi al BBC Worldwide a scăzut de la 2.602 la 2.333.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici