Cea mai mare operă a lui Picasso, expusă după aproape o jumătate de secol

Cea mai mare operă semnată de Pablo Picasso - o pictură pe o cortină - va fi expusă după aproape o jumătate de secol de când Victoria & Albert Museum din Londra a achiziţionat-o, deşi nu dispunea atunci de suficient spaţiu pentru a o prezenta publicului, informează timesonline.co.uk.

163 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare operă a lui Picasso, expusă după aproape o jumătate de secol

Cea mai mare operă a lui Picasso (Foto), expusă după aproape o jumătate de secol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această cortină cu dimensiunea de 10 metri x 10 metri va ocupa locul central în cadrul unei expoziţii, ce va fi vernisată la toamnă, dedicată lui Serghei Diaghilev, impresarul companiei Les Ballets Russes, care a reuşit să transforme baletul într-una dintre cele mai dinamice forme de artă la începutul secolului XX.

Picasso a devenit membru al companiei de balet conduse de Diaghilev, în timpul Primului Război Mondial, şi a creat decorurile pentru nouă dintre spectacolele acesteia.

Picasso nu a fost singurul artist de renume care a colaborat cu Diaghilev, printre aceştia numărându-se şi artişti de geniu precum Vaslav Nijinski, Igor Stravinsky, Coco Chanel şi Henri Matisse, ale căror lucrări vor fi expuse în cadrul viitoarei expoziţii de la Victoria & Albert Museum.

Spectacolul de balet "Le Train Blue", inspirat din lumea modei, a avut premiera la Paris, în 1924. Costumele au fost create de Coco Chanel, libretul de Jean Cocteau, coreografia de Bronislava Nijinska, sora lui Vaslav Nijinski, iar imensa cortină de pe scenă a fost creată de Picasso.

Cortina conţine o reproducere la scară supradimensionată a tabloului "Deux Femmes Courant", pictat de Picasso în 1924 şi care prezintă două femei supraponderale alergând pe o plajă. Artiştii companiei ruse au reprodus tabloul pe cortina teatrului, iar artistul a fost atât de încânt de rezultat, încât a semnat în partea de jos a ţesăturii şi a scris o dedicaţie pentru Diaghilev.

În 1968, când compania Daghilev şi-a încetat activitatea, asociaţia Friends of the National Museum for the Performing Arts din Marea Britanie a cumpărat această cortină pentru suma de 69.000 de lire sterline (76.600 de euro) de la Tony Diamantidi, preşedintele Diaghilev and De Basil Ballets Foundation.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici