Cea mai veche Tora din lume, descoperită la Bologna

Sulul pe care este scrisă cea mai veche Tora din lume, datând după toate probabilităţile din secolul al XII-lea, a fost găsit în arhivele Universităţii din Bologna, a anunţat miercuri profesorul care a făcut această descoperire.

306 afișări

Sulul, confecţionat din piele de oaie, lung de 36 de metri şi înalt de 64 de centimetri, era clasat în arhivele universităţii italiene ca un document din secolul al XVII-lea şi cu un nume foarte simplu: "sulul numărul 2".

Însă profesorul de iudaism Mauro Perani a observat că textul din acel rulou nu era conform cu anumite modificări aduse Torei în secolul al XII-lea.

"M-am gândit imediat că ruloul era mult mai vechi", a spus profesorul italian, întrucât acesta conţinea litere şi semne care au fost interzise în secolul al XII-lea de filosoful evreu Moise Maimoinide.

Sulul face parte dintr-o serie de 30 de manuscrise evreieşti pe care profesorul Perani a început să le catalogheze în februarie.

"Acest tip de document este foarte rar, pentru că, atunci când textul din Tora suferă vătămări, documentul îşi pierde caracterul sfânt şi nu mai poate fi utilizat. El este atunci distrus", a explicat expertul italian.

Ruloul se află într-o stare excelentă de conservare, spune Perani, potrivit căruia zeci de mii de exemplare ale Torei au fost distruse de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cel mai vechi rulou al unei Tora cunoscut până în prezent datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea, chiar dacă anumite elemente din Tora, sub formă de carte, nu de rulou, datând din anul 1008, există la Sankt Petersburg în Rusia.

Datarea cu carbon efectuată în Italia şi în Statele Unite a confirmat faptul că manuscrisul a fost realizat între sfârşitul secolului al XII-lea şi începutul secolului al XIII-lea.

Ruloul a fost identificat şi catalogat în mod eronat de un arhivist în anul 1889.

Potrivit experţilor italieni, ruloul a intrat în posesia Universităţii din Bologna provenind de la o mănăstire dominicană din regiune, după desfiinţarea de către Napoleon a ordinelor religioase din Italia în secolul al XIX-lea.

"Este absolut normal" ca fraţii dominicani să fi avut o Tora, în virtutea colaborării din Evul Mediu dintre erudiţii creştini şi cei evrei, a adăugat profesorul Mauro Perani.

Oraşul Bologna a adăpostit multă vreme o importantă comunitate evreiască, iar universitatea din acest oraş a organizat cursuri de limbă şi civilizaţie ebraică încă din secolul al XV-lea.

Fragmente dintr-o Tora datânt din secolul al VII-lea au mai fost descoperite, însă sulul din Bologna este considerat ca fiind cel mai vechi text sacru regăsit în integralitatea sa.

În tradiţia evreiască, Torele nu sunt datate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici