Cele mai frumoase filme de Crăciun: de la "Reconstituirea" la peliculele cu Shirley Temple

Eternul "Reconstituirea", filme din noul val, precum "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi "Moartea domnului Lăzărescu", dar şi peliculele cu Shirley Temple se numără printre recomandările de Crăciun ale cineaştilor şi criticilor de film români.

4427 afișări
Imaginea articolului Cele mai frumoase filme de Crăciun: de la "Reconstituirea" la peliculele cu Shirley Temple

Cele mai frumoase filme de Crăciun: de la "Reconstituirea" la peliculele cu Shirley Temple (Imagine: Shutterstock)

Întrucât darurile oferite în perioada Crăciunului sunt numeroase, actori, regizori şi critici de film le recomandă românilor să le ofere celor dragi şi filme.

Criticul de film Tudor Caranfil consideră că un cadou frumos pentru publicul român ar fi distribuirea celor mai bune patru filme româneşti produse în ultimii ani: "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean. "Nu este o declaraţie cu fior patriotic, dar filmele acestea au fost nedrept de puţin văzute în timpul anului şi nu este niciodată prea târziu să vezi ce momente frumoase a avut cinematografia românească", a declarat, pentru MEDIAFAX, Tudor Caranfil.

La rândul său, Irina Margareta Nistor a spus că, anul acesta, a primit în dar de Crăciun un DVD cu filmul "Iluzionistul". "M-am gândit că o să fie un an magic, cu iluzionişti", a declarat, pentru MEDIAFAX, criticul de film. Totodată, Irina Margareta Nistor consideră că filmele din anii '40, în special cele cu Shirley Temple, sunt cele mai potrivite pentru a fi oferite în dar de Crăciun. "De fapt, aceste filme sunt un dublu cadou, pentru că sunt şi vintage şi mai altfel", a mai spus Irina Margareta Nistor.

George Mihăiţă: "Reconstituirea" este un cadou frumos de sărbători

Actorul George Mihăiţă a declarat, pentru MEDIAFAX, că un cadou frumos de sărbători este "Reconstituirea", în regia lui Lucian Pintilie. "Reconstituirea" este unul dintre filmele de suflet ale lui George Mihăiţă, dar şi una dintre peliculele care au marcat generaţii întregi de români.

La rândul său, regizorul Corneliu Porumboiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu are o preferinţă specială când este vorba de filmele de Crăciun. Totuşi, atunci când este vorba despre fiica sa, Corneliu Porumboiu încearcă să nu îi ofere filme cu Barbie. Printre filmele pe care le arată fiicei sale, Porumboiu a enumerat "Ratatouille", dar şi seria "Tom şi Jerry", la care, uneori, se uită şi el.

Cristi Puiu: "Îmi place Capra şi îmi place <<It's a Wonderful Life>>"

Pe de altă parte, Cristi Puiu spune că în spatele opţiunilor de sărbători sunt tot felul de strategii de marketing. "Spre exemplu de fiecare dată de Crăciun găsim peste tot «It's a Wonderful Life» al lui Frank Capra. E imposibil să nu îl găseşti. Este filmul de excelenţă. Sigur el va fi difuzat de cel puţin o televiziune. Cum de Paşte sunt tot felul de filme despre Crucificare, ba cel al lui Mel Gibson («Patimile lui Hristos», n.r.), ba cel al lui Zeffirelli («Iisus din Nazaret», n.r.). Nu mi se pare că este ok să împarţi cinema-ul pe sezoane. Este o greşeală. Dar cumva, chiar dacă nu mă simt foarte confortabil cu filmele de sezon, îmi place Capra şi îmi place «It's a Wonderful Life»", a declarat pentru MEDIAFAX Cristi Puiu.

În ceea ce priveşte darurile primite de Crăciun, Cristi Puiu spune că nu primeşte filme, dar sunt filme pe care şi le face singur cadou. "Acum mi-am făcut cadou un film pe care-l căutam de mult - «Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto/ Investigation of a Citizen Above Suspicion», al lui Elio Petri, dar nu are legătură cu Crăciunul. Este un film foarte greu de găsit. Era promis de câţiva ani pe Amazon, însă abia acum a ieşit (pe DVD, n.r.). Acum a ieşit şi mi l-am comandat", a mai spus Cristi Puiu. "Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto" a fost lansat în 1970 şi a câştigat premiul Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină".

Mircea Diaconu: Este plăcut să primeşti şi să oferi filme

Pe de altă parte, actorul Mircea Diaconu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu există "un cadou ideal", deşi este plăcut să primeşti şi să oferi filme. "Dar fiecare este după gustul lui. Trebuie să te gândeşti la acel om, la ce i-ar plăcea", consideră Mircea Diaconu.

(Material realizat de Mădălina Cerban, Oana Ghiţă, madalina.cerban@mediafax.ro, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici