Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei

Cuvântul "jidan" este "o expresie a rasismului în cea mai primitivă formă" şi conţine "esenţa urii faţă de evrei", se arată în scrisoarea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, transmisă, luni, pe adresa de e-mail a Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

7933 afișări
Imaginea articolului Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei

Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei (Imagine: Shutterstock)

În mod concret, prin respectiva scrisoare, remisă marţi MEDIAFAX, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) a solicitat Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan-Al. Rosetti", din cadrul Academiei Române, să schimbe din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) definiţia cuvântului "jidan", considerat insultător la adresa evreilor, şi să specifice clar că este vorba de un termen peiorativ.

Potrivit scrisorii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, în Dicţionarul limbii române (DEX), ediţia din 1998, termenul "jidan" era definit ca "un cuvânt popular şi peiorativ". În DEX, ediţia a II-a din 2009, termenul "jidan" a fost redefinit şi prezentat publicului larg ca un cuvânt "familiar" care poate fi folosit în loc de cuvântul "evreu", în timp ce, tot în DEX, ediţia a II-a din 2009, cuvântul "familiar" este definit astfel: "adjectiv folosit în vorbirea obişnuită: simplu, fără pretenţii. simplu, prietenos, apropiat".

"Caracterizarea cuvântului «jidan» ca fiind un cuvânt «familiar» transformă cea mai abjectă expresie a antisemitismului existentă în limba română într-un sinonim al cuvântului «evreu». Cuvântul «jidan» este o expresie a rasismului în cea mai primitivă formă; în cuvântul «jidan» se află esenţa urii faţă de evrei; este cea mai cuprinzătoare expresie a antisemitismului. Cuvântul «jidan» este ultimul cuvânt pe care sutele de mii de evrei prigoniţi l-au auzit înainte ca bunurile lor să fie jefuite, arse şi distruse, înainte ca patul armelor să le zdrobească oasele, înainte ca ei să fie încărcaţi în vagoanele trenului morţii, înainte ca mulţi dintre ei să fie omorâţi ca nişte animale numai din cauza faptului că s-au născut evrei", se spune în scrisoarea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, semnată de Maximillian Marco Katz, director fondator MCA România, Alexandru Florian - director executiv MCA România, Marius Drăghici, director Relaţii Internaţionale MCA România, şi Delia Niţă - Manager Program Antidiscriminare, Centrul de Resurse Juridice.

"«Jidan» este cuvântul care, în zilele noastre, este scris cu litere de aur pe manifestele noilor şi vechilor grupări politice naţional-extremiste, care, sub ochii noştri, îşi desfăşoară forţele şi îşi înteţesc eforturile de reabilitare a celor care au comis crime împotriva «jidanilor». Internetul, cea mai dezvoltată şi cuprinzătoare platformă de mass-media şi de informare a generaţiilor viitoare, este infectată de rasism, de ură, de antisemitism, cuvântul «jidan» fiind la loc de cinste pe mii de site-uri în limba română, site-uri care propagă teoriile conspiraţioniste şi incită la ură împotriva evreilor. În aceste condiţii, cum poate un cuvânt, atât de distructiv, atât de negativ, atât de îmbuibat cu sânge şi durere, să fie definit ca un cuvânt familiar şi ca un sinonim, un înlocuitor legitim, simplu şi chiar prietenos pentru cuvântul «evreu»?", se mai spune în scrisoare.

Potrivit aceluiaşi document, "cuvântul «jidan» nu este un sinonim al cuvântului «evreu»; acest cuvânt exprimă rasism, ura faţă de rasa evreilor, ura faţă de religia mozaică, defăimează evreii pe considerente de rasă şi incită la violenţă împotriva lor; cuvântul «jidan» este un cuvânt care promovează rasismul, discriminarea promovate de fascişti şi regimul nazist şi ca atare, în esenţă, este un cuvânt interzis de Legea 107/2006 pentru aprobarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de savârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii". "Aceasta este explicaţia cuvântului «jidan»! Nu mai mult şi nu mai puţin! Numai o astfel de definiţie cuprinzătoare, clară şi fermă va susţine eforturile de a reduce nivelul de antisemitism, de rasism, de naţionalism-extremist care şi în România se propagă în fiecare zi, prin toate mijloacele media la care suntem expuşi", mai spune Centrul pentru pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.

"DEX, Dicţionarul Limbii Romane este o lucrare de referinţă la care apelează formatorii de opinie, politicieni, educatori, procurori, jurnalişti, judecători şi forţele de ordine ori de câte ori este necesară clarificarea unor termeni lingvistici, inclusiv a acelora cu impact asupra dreptului fiecărui om la demnitate şi la o viaţă lipsita de hărţuire rasială. Astfel, maniera în care este definit cuvântul «jidan» în DEX ediţia 2009 reprezintă o ofensă foarte gravă care creează un cadru umilitor şi degradant pentru comunitatea evreiască, dăunător pentru societatea românească şi încurajează propaganda naţionalist-şovină şi ura rasială - antisemitismul, afectând iremediabil dreptul la demnitate personală al evreilor, cetăţeni români, şi încălcând prin urmare OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare - republicată", precizează Centrul pentru pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.

"Din aceste considerente, dacă în anul 2000 ne-am adresat Academiei Române cu rugămintea să schimbe definiţia simplistă din DEX ediţia 1998, în prezent, ne adresăm Academiei Române cu solicitarea de a corecta, imediat, fără întârziere şi în mod permanent, definiţia ruşinoasă şi josnică a cuvântului «jidan», care, aşa cum este ea scrisă în DEX ediţia 2009, contravine atât bunului simţ, cât şi legislaţiei în vigoare", mai spune Centrul pentru pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în finalul scrisorii adresate Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

Pe de altă parte, academicianul Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, a declarat, marţi dimineaţă, pentru MEDIAFAX că forul nu a primit nicio solicitare cu privire la vreun cuvânt din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) a cărui definiţie este considerată antisemită, însă în momentul în care va primi o astfel de solicitare o va analiza.

"Nu am primit nimic la Academia Română. Când o să primim, o să discutăm. Dar nu poţi să scoţi un cuvânt din limba română. O să avem grijă în noile ediţii (ale DEX, n.r.) să reformulăm în aşa fel încât să nu creeze suspiciuni", a mai spus lingvistul Marius Sala, care este şi director al Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan-Al. Rosetti".

Solicitarea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România a fost prezentată, prin intermediul declaraţiilor lui Maximilian Katz, şi de agenţia de presă The Associated Press, materialul fiind preluat de New York Times.

Potrivit materialului din New York Times, Csaba Ferenc Astalosz, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a primit, de asemenea, o copie a scrisorii transmise Institutului de Lingvistică, a spus că este de acord cu Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului. "Cererea lor este justificată", a spus Asztalosz într-un interviu telefonic. "Cuvântul trebuie să arate sensul real, că acesta este peiorativ, că este rasist, atât în cazul evreilor, cât şi al romilor", a mai spus Csaba Ferenc Astalosz.

Aproximativ 280.000 de evrei şi 11.000 de romi au fost ucişi în timpul regimului dictatorial al mareşalului Ion Antonescu din cel de-Al Doilea Război Mondial, se arată în materialul din publicaţia americană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici