Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei - Mediafax

Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei

Cuvântul "jidan" este "o expresie a rasismului în cea mai primitivă formă" şi conţine "esenţa urii faţă de evrei", se arată în scrisoarea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, transmisă, luni, pe adresa de e-mail a Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

4190 afişări

Imaginea articolului Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei

Centrul pentru Combaterea Antisemitismului: În cuvântul "jidan" se află esenţa urii faţă de evrei (Imagine: Shutterstock)

În mod concret, prin respectiva scrisoare, remisă marţiMEDIAFAX, Centrul pentru Monitorizarea şi CombatereaAntisemitismului din România (MCA România) a solicitat Institutuluide Lingvistică "Iorgu Iordan-Al. Rosetti", din cadrul AcademieiRomâne, să schimbe din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române(DEX) definiţia cuvântului "jidan", considerat insultător la adresaevreilor, şi să specifice clar că este vorba de un termenpeiorativ.

Potrivit scrisorii Centrului pentru Monitorizarea şi CombatereaAntisemitismului din România, în Dicţionarul limbii române (DEX),ediţia din 1998, termenul "jidan" era definit ca "un cuvânt popularşi peiorativ". În DEX, ediţia a II-a din 2009, termenul "jidan" afost redefinit şi prezentat publicului larg ca un cuvânt "familiar"care poate fi folosit în loc de cuvântul "evreu", în timp ce, totîn DEX, ediţia a II-a din 2009, cuvântul "familiar" este definitastfel: "adjectiv folosit în vorbirea obişnuită: simplu, fărăpretenţii. simplu, prietenos, apropiat".

 

"Caracterizarea cuvântului «jidan» ca fiind un cuvânt «familiar»transformă cea mai abjectă expresie a antisemitismului existentă înlimba română într-un sinonim al cuvântului «evreu». Cuvântul«jidan» este o expresie a rasismului în cea mai primitivă formă; încuvântul «jidan» se află esenţa urii faţă de evrei; este cea maicuprinzătoare expresie a antisemitismului. Cuvântul «jidan» esteultimul cuvânt pe care sutele de mii de evrei prigoniţi l-au auzitînainte ca bunurile lor să fie jefuite, arse şi distruse, înainteca patul armelor să le zdrobească oasele, înainte ca ei să fieîncărcaţi în vagoanele trenului morţii, înainte ca mulţi dintre eisă fie omorâţi ca nişte animale numai din cauza faptului că s-aunăscut evrei", se spune în scrisoarea Centrului pentruMonitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, semnată deMaximillian Marco Katz, director fondator MCA România, AlexandruFlorian - director executiv MCA România, Marius Drăghici, directorRelaţii Internaţionale MCA România, şi Delia Niţă - Manager ProgramAntidiscriminare, Centrul de Resurse Juridice.

"«Jidan» este cuvântul care, în zilele noastre, este scris culitere de aur pe manifestele noilor şi vechilor grupări politicenaţional-extremiste, care, sub ochii noştri, îşi desfăşoară forţeleşi îşi înteţesc eforturile de reabilitare a celor care au comiscrime împotriva «jidanilor». Internetul, cea mai dezvoltată şicuprinzătoare platformă de mass-media şi de informare ageneraţiilor viitoare, este infectată de rasism, de ură, deantisemitism, cuvântul «jidan» fiind la loc de cinste pe mii desite-uri în limba română, site-uri care propagă teoriileconspiraţioniste şi incită la ură împotriva evreilor. În acestecondiţii, cum poate un cuvânt, atât de distructiv, atât de negativ,atât de îmbuibat cu sânge şi durere, să fie definit ca un cuvântfamiliar şi ca un sinonim, un înlocuitor legitim, simplu şi chiarprietenos pentru cuvântul «evreu»?", se mai spune în scrisoare.

Potrivit aceluiaşi document, "cuvântul «jidan» nu este unsinonim al cuvântului «evreu»; acest cuvânt exprimă rasism, urafaţă de rasa evreilor, ura faţă de religia mozaică, defăimeazăevreii pe considerente de rasă şi incită la violenţă împotriva lor;cuvântul «jidan» este un cuvânt care promovează rasismul,discriminarea promovate de fascişti şi regimul nazist şi ca atare,în esenţă, este un cuvânt interzis de Legea 107/2006 pentruaprobarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şisimbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi apromovării cultului persoanelor vinovate de savârşirea unorinfracţiuni contra păcii şi omenirii". "Aceasta este explicaţiacuvântului «jidan»! Nu mai mult şi nu mai puţin! Numai o astfel dedefiniţie cuprinzătoare, clară şi fermă va susţine eforturile de areduce nivelul de antisemitism, de rasism, de naţionalism-extremistcare şi în România se propagă în fiecare zi, prin toate mijloacelemedia la care suntem expuşi", mai spune Centrul pentru pentruMonitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.

"DEX, Dicţionarul Limbii Romane este o lucrare de referinţă lacare apelează formatorii de opinie, politicieni, educatori,procurori, jurnalişti, judecători şi forţele de ordine ori de câteori este necesară clarificarea unor termeni lingvistici, inclusiv aacelora cu impact asupra dreptului fiecărui om la demnitate şi la oviaţă lipsita de hărţuire rasială. Astfel, maniera în care estedefinit cuvântul «jidan» în DEX ediţia 2009 reprezintă o ofensăfoarte gravă care creează un cadru umilitor şi degradant pentrucomunitatea evreiască, dăunător pentru societatea românească şiîncurajează propaganda naţionalist-şovină şi ura rasială -antisemitismul, afectând iremediabil dreptul la demnitate personalăal evreilor, cetăţeni români, şi încălcând prin urmare OG 137/2000privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare- republicată", precizează Centrul pentru pentru Monitorizarea şiCombaterea Antisemitismului.

"Din aceste considerente, dacă în anul 2000 ne-am adresatAcademiei Române cu rugămintea să schimbe definiţia simplistă dinDEX ediţia 1998, în prezent, ne adresăm Academiei Române cusolicitarea de a corecta, imediat, fără întârziere şi în modpermanent, definiţia ruşinoasă şi josnică a cuvântului «jidan»,care, aşa cum este ea scrisă în DEX ediţia 2009, contravine atâtbunului simţ, cât şi legislaţiei în vigoare", mai spune Centrulpentru pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului înfinalul scrisorii adresate Institutului de Lingvistică al AcademieiRomâne.

Pe de altă parte, academicianul Marius Sala, vicepreşedinte alAcademiei Române, a declarat, marţi dimineaţă, pentru MEDIAFAX căforul nu a primit nicio solicitare cu privire la vreun cuvânt dinDicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) a cărui definiţieeste considerată antisemită, însă în momentul în care va primi oastfel de solicitare o va analiza.

"Nuam primit nimic la Academia Română. Când o să primim,o să discutăm. Dar nu poţi să scoţi un cuvânt din limba română. Osă avem grijă în noile ediţii (ale DEX, n.r.) să reformulăm în aşafel încât să nu creeze suspiciuni", a mai spus lingvistul MariusSala, care este şi director al Institutului de Lingvistică "IorguIordan-Al. Rosetti".

Solicitarea Centrului pentru Monitorizarea şi CombatereaAntisemitismului din România a fost prezentată, prin intermediuldeclaraţiilor lui Maximilian Katz, şi de agenţia de presă TheAssociated Press, materialul fiind preluat de New York Times.

Potrivit materialului din New York Times, Csaba Ferenc Astalosz,preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării,care a primit, de asemenea, o copie a scrisorii transmiseInstitutului de Lingvistică, a spus că este de acord cu Centrulpentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului. "Cererea loreste justificată", a spus Asztalosz într-un interviu telefonic."Cuvântul trebuie să arate sensul real, că acesta este peiorativ,că este rasist, atât în cazul evreilor, cât şi al romilor", a maispus Csaba Ferenc Astalosz.

Aproximativ 280.000 de evrei şi 11.000 de romi au fost ucişi întimpul regimului dictatorial al mareşalului Ion Antonescu din celde-Al Doilea Război Mondial, se arată în materialul din publicaţiaamericană.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
EVREI ,
DEX ,
ACADEMIA ROMÂNĂ

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.