Christa Wolf, cea mai cunoscută scriitoare din Germania de Est, a murit

Scriitoarea Christa Wolf, considerată cea mai mare romancieră din fosta Germanie de Est, a murit joi, într-un spital din Berlin, la vârsta de 82 de ani.

258 afișări
Imaginea articolului Christa Wolf, cea mai cunoscută scriitoare din Germania de Est, a murit

Christa Wolf, cea mai cunoscută scriitoare din Germania de Est, a murit (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Născută în 1929, în Prusia Orientală, în prezent teritoriu polonez, Christa Wolf a contribuit la apariţia unei literaturi specifice Germaniei de Est, cu romanele sale.

Preşedintele Germaniei, Christian Wulff, a subliniat, joi, că romanele Christei Wolf au emoţionat şi entuziasmat naţiunea şi au împins-o la reflecţie.

A cunoscut succesul ca scriitoare în 1963, cu "Der geteilte Himmel" ("Divided Heaven"). Au urmat "Nachdenken über Christa T." ("The Quest for Christa T."), "Kindheitsmuster" ("Patterns of Childhood"), "Kein Ort. Nirgends", "Kassandra", "Störfall" ("Accident"), "Medea" şi "Auf dem Weg nach Tabou" ("On the Way to Taboo").

"Kassandra" este poate cea mai importantă carte a ei, în care reinterpretează războiul din Troia ca pe o luptă pentru putere economică şi ca marcând trecerea de la o societate matriarhală la una patriarhală. "Was bleibt" ("What Remains"), scrisă în 1979, prezintă viaţa scriitoarei sub supravegherea STASI (poliţia secretă est-germană), fiind publicată în 1990.

Christa Wolf a primit, în 1980, premiul Georg-Büchner, cea mai înaltă distincţie literară germană. În 1990, a primit titlul de Ofiţer al Artelor şi Literelor din partea statului francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici