Christie's, dată în judecată pentru că a vândut un presupus Da Vinci ca lucrare germană de secol XIX

Casa de licitaţii Christie's este dată în judecată de proprietara unui presupus desen de Leonardo Da Vinci, pe care compania l-a vândut la numai 11.400 de lire sterline, adică 0,01% din valoarea sa potenţială, clasându-l ca o lucrare germană din secolul al 19-lea, relatează The Guardian.

8 afișări
Imaginea articolului Christie's, dată în judecată pentru că a vândut un presupus Da Vinci ca lucrare germană de secol XIX

Christie's, dată în judecată pentru că a vândut un presupus Da Vinci ca lucrare germană de secol XIX (Imagine: www.lagas.com)

Desenul respectiv a fost atestat, după vânzare, de un expert în opera lui Da Vinci, Martin Kemp, drept "La Bella Principessa", un portret făcut de maestrul italian Biancăi Sforza, fiica ducelui de Milano. Lucrarea este în prezent expusă la Goteborg, în Suedia.

Fosta proprietară, Jeanne Marchig, care conduce o fundaţie din Marea Britanie dedicată îngrijirii animalelor, acuză casa de licitaţii de neglijenţă şi cere despăgubiri. Potrivit plângerii, lucrarea este asigurată pentru o sumă mai mare de 100 de milioane de dolari şi valoarea ei depăşeşte 150 de milioane de dolari (102 milioane de lire sterline).

De asemenea, în actele depuse în instanţă de reclamanţi, se arată că există mai multe dovezi că lucrarea îi aparţine lui Leonardo Da Vinci - o amprentă care se potriveşte cu o alta de pe o lucrare a maestrului italian, în timp ce testele arată că desenul datează din perioada cuprinsă între 1440 şi 1650 şi nu din secolul al 19-lea.

Alţi experţi nu sunt însă convinşi că atribuirea desenului lui Da Vinci este corectă. Jacques Franck, consultant în domeniu la Universitatea California din Los Angeles, a declarat că "nu este mâna lui Leonardo" şi că desenul prezintă erori de anatomie, în special la legătura dintre gât şi bust.

Un purtător de cuvânt de la Christie's a declarat că aceasta respinge hotărât afirmaţiile reclamanţilor şi le consideră nejustificate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici