Cine este Kailash Satyarthi, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2014

Indianul Kailash Satyarthi, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2014 împreună cu adolescenta Malala Yousafzai, depune eforturi de peste 30 de ani pentru a opri exploatarea a zeci de mii de copii din India.

373 afișări
Imaginea articolului Cine este Kailash Satyarthi, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2014

Cine este Kailash Satyarthi, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, este un simbol al eforturilor împotriva reducerii la sclavie a copiilor, o practică foarte răspândită în India.

De formare inginer electronist, Satyarthi a fondat Mişcarea pentru Salvarea Copilăriei (Bachpan Bachao Andolan) în anul 1980.

Originar din statul Madhya Pradesh, situat în centrul Indiei, noul laureat al Premiului Nobel pentru Pace consideră distincţia "o recunoaştere a luptei în favoarea drepturilor copiilor".

Şi-a început activitatea organizând descinderi la uzine şi ateliere din India, pentru a elibera familii întregi ţinute în sclavie pentru împrumuturi luate de la oameni de afaceri locali.

Satyarthi este preşedintele Marşului Global împotriva Exploatării Copiilor, o mişcare formată din circa 2.000 de asociaţii sindicale din 140 de ţări.

Prin recompensarea Malalei Youzafsai, în vârstă de 17 ani, şi a lui Kailash Satyarthi, Comitetul Nobel norvegian a vrut să salute "eforturile celor doi activişti în favoarea tinerilor şi pentru dreptul copiilor la educaţie".

"Angajarea copiilor este ilegală şi contrară eticii", a subliniat Satyarthi. "Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu voi, atunci cine? Dacă suntem capabili să răspundem la aceste întrebări fundamentale, atunci am putea elimina povara sclaviei", a adăugat activistul indian. În anul 2007, el a organizat un marş de mii de kilometri împotriva traficului de copii, de-a lungul frontierei Indiei cu vecinii din Asia de Sud.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici