TRADIŢII  Cine sunt bulgarii care trăiesc în munţi şi se căsătoresc vopsiţi pe faţă

Faţa albă a miresei îmbogăţită cu paiete şi sărbători timp de două zile sunt doar simboluri din lumea nunţilor Pomaks.

432 afișări
Imaginea articolului Cine sunt bulgarii care trăiesc în munţi şi se căsătoresc vopsiţi pe faţă

Aysel Gerova, în vârstă de 24 de ani, s-a căsătorit cu mirele ei de 23 de ani, Ahmed Gyuliov, cu ochii închişi şi faţa acoperită cu pastă albă şi punctată cu paiete strălucitoare, urmând o tradiţie străveche a minorităţii musulmane bulgare, cunoscută sub numele de Pomaks. .

Aysel locuieşte în îndepărtatul sat de munte Ribnovo, din sud-vestul Bulgariei, unde sărbătoresc ceremonia nunţii de iarnă de două zile ca pe vremuri, un ritual pe care au fost forţaţi să-l abandoneze în timpul comunismului, dar care a fost reînviat la căderea regimului sovietic în 1990, scrie presa de la Sofia.

Unul dintre momentele centrale ale ceremoniei nunţii este pictarea feţei miresei la finalul celei de-a doua zile de sărbători, în cadrul căreia întregul sat se alătură în muzică, dansând şi bând mai întâi cu mirele, apoi cu mireasa.

În timpul sărbătorilor de stradă, oamenii dansează „horoul” în piaţa centrală. Este nevoie de aproximativ două ore pentru a pregăti chipul miresei în timpul unei şedinţe private, departe de privirile indiscrete ale mirelui şi ale familiei sale.

În ziua nunţii, Gerova, a cărei faţă este iniţial acoperită, trebuie să fie condusă peste drum pentru a-şi întâlni logodnicul şi a se căsători. Numai atunci când căsătoria va fi binecuvântată oficial, el va putea să-şi deschidă ochii.

Potrivit Directorului Mondial al Minorităţilor şi al Poporului Indigen, „musulmanii vorbitori de limbă bulgară, cunoscuţi în mod obişnuit sub numele de pomaci, sunt cel mai probabil descendenţi ai creştinilor bulgari care s-au convertit la islam în perioada stăpânirii otomane, păstrând în acelaşi timp limba bulgară şi unele practici ortodoxe”.

Se estimează că aceştia numără aproximativ 160.000-240.000 de oameni şi trăiesc în principal în Munţii Rodopi, potrivit grupului pentru drepturile minorităţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici