Cineastul brazilian Carlos Diegues va prezida juriul Caméra d'or la Festivalul de la Cannes 2012

Cineastul brazilian Carlos Diegues va prezida juriul Caméra d'or la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai), o secţiune care promovează creaţiile cineaştilor debutanţi, informează site-ul festivalului.

104 afișări
Imaginea articolului Cineastul brazilian Carlos Diegues va prezida juriul Caméra d'or la Festivalul de la Cannes 2012

Cineastul brazilian Carlos Diegues va prezida juriul Caméra d'or la Festivalul de la Cannes 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ediţiile precedente ale festivalului, juriul Caméra d'or a fost prezidat de cineaşti şi actori de renume, precum Bong Joon-Ho, Gael Garcia Bernal, Roschdy Zem şi Abbas Kiarostami.

Trofeul secţiunii Caméra d'or, înfiinţată în 1978 de Gilles Jacob, este atribuit celui mai bun lungmetraj de debut prezentat în selecţia oficială a festivalului de pe Croazetă (competiţie, în afara competiţiei şi Un Certain Regard) sau în secţiunile Semaine de la Critique şi Quinzaine des Réalisateurs. Filmul câştigător din acest an va fi ales din 22 de lungmetraje de debut.

Juriul secţiunii Caméra d'or îi include în acest an pe Gloria Satta - jurnalistă italiană la cotidianul Messaggero, Rémy Chevrin - reprezentant al Asociaţiei franceze a directorilor de imagine Cinématographique, Hervé Icovic - reprezentant al Federaţiei industriilor cinematografice, audiovizualului şi multimedia, Michel Andrieu - reprezentant al Societăţii regizorilor de film şi Francis Gavelle - reprezentant al Sindicatului francez al criticilor de cinema.

Trofeul Caméra d'or va fi înmânat de preşedintele juriului, Carlos Diegues, în timpul ceremoniei de închidere a Festivalului de Film de la Cannes, duminică, 27 mai.

Născut în oraşul Nordeste, Carlos Diegues a studiat dreptul la Rio de Janeiro, frecventând în paralel cluburile de cinema din Brazilia. A devenit critic de film şi a regizat câteva scurtmetraje impregnate de realism social. Pionier al curentului Cinema Novo, alături de Glauber Rocha, a dorit să înscrie cinema-ul brazilian în conştiinţa naţională. Primele lungmetraje ale sale, "Ganga Zumba" (1964) şi "A Grande Cidade" (1966), prezintă visul cineastului şi credinţa sa într-o lume mai dreaptă.

Au urmat "Os Herdeiros" (1969), "Joanna Francesa" (1973) - cu Jeanne Moreau - şi "Xica da Silva" (1976), care au inaugurat o perioadă de popularitate a cinematografiei braziliene, confirmată de succesul filmului "Chuvas de Verão" (1978), care a fost inclus la Cannes în selecţia oficială, la fel ca şi filmele "Bye Bye Brasil" (1980), "Quilombo" (1984) şi "Um Trem para as Estrelas" (1987). Explorarea culturii populare a continuat în filmele sale "Veja Esta Canção" (1994) şi "Orfeu" (1999). În 2006, Carlos Diegues a câştigat trofeul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Montréal cu pelicula "O Maior Amor do Mundo",

În 2006, trofeul Caméra d'or a revenit cineastului român Corneliu Porumboiu pentru lungmetrajul său de debut "A fost sau n-a fost?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici