Cineastul francez Claude Miller a murit la vârsta de 70 de ani

Cineastul francez Claude Miller, colaborator apropiat al regizorilor François Truffaut, Jacques Demy şi Jean-Luc Godard, a murit miercuri seară, la Paris, la vârsta de 70 de ani, au anunţat reprezentanţii casei sale de producţie cinematografică Les Films du 24.

123 afișări
Imaginea articolului Cineastul francez Claude Miller a murit la vârsta de 70 de ani

Cineastul francez Claude Miller a murit la vârsta de 70 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autor al unor filme de referinţă în cinematografia franceză, precum "La meilleure façon de marcher", "Arest preventiv/ Garde à vue" şi "L'Effrontée", Claude Miller era bolnav de mai multe luni.

"Zi de tristeţe, Claude Miller a murit", au anunţat pe Twitter organizatorii Festivalului de Film de la Cannes, unde Claude Miller a obţinut premiul special al juriului pentru "Delir întunecat/ La classe de neige", în 1998.

Născut pe 20 februarie 1942, la Paris, Claude Miller şi-a început cariera lucrând ca asistent de regie la filmul "Trois chambres à Manhattan", regizat de Marcel Carné, în 1965, şi la filmul "Week end", regizat de Jean-Luc Godard, în 1967, înainte de a deveni directorul de producţie al regizorului François Truffaut.

De altfel, şi-a asumat toate posturile existente în producţia cinematografică, înainte de a regiza primele sale lungmetraje care l-au impus imediat în atenţia publicului, "La meilleure façon de marcher", în 1976, şi apoi "Dites-lui que je l'aime", în 1977.

Primul său mare succes a venit odată cu filmul "Arest preventiv/ Garde à vue" (1981), în care i-a distribuit pe Lino Ventura, Michel Serrault şi Romy Schneider.

A revenit la stilul filmelor poliţiste sumbre cu "Mortelle randonnée" (1983), cu Isabell Adjani şi Michel Serrault în distribuţie.

Odată cu lansarea filmului "L'effrontée" din 1985, o impune atenţiei publicului pe tânăra Charlotte Gainsbourg, cu care colaborează şi în "La petite voleuse" din 1988.

Recompensat cu premiul juriului de la Cannes, în 1988, pentru "La classe de neige", o adaptare cinematografică a romanului lui Emmanuel Carrère, a revenit pe Croazetă, ca membru al juriului, în 2002.

Claude Miller se inspira adeseori din literatură pentru a găsi subiecte pentru filmele sale, aşa cum a făcut şi pentru "Micuţa Lili/ La petite Lili" (2003), o adaptare liberă după "Pescăruşul" de Anton Cehov, şi recent, în 2007, în "Secret de familie/ Un secret", adaptare a romanului autobiografic scris de Pierre Grumbert, în care rolurile principale au fost jucate de Cécile de France şi Patrick Bruel.

În 2011, filmul său "Voyez comme ils dansent", cu Marina Hands, turnat în tundra înzăpezită a Canadei, nu a avut însă succesul scontat.

Deja grav bolnav, Claude Miller a terminat de curând filmările pentru adaptarea cinematografică a romanului "Thérèse Desqueyroux", de François Mauriac, cu Audrey Tautou şi Gilles Lellouche în distribuţie. Film se află în postproducţie şi va fi lansat în toamna acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici