Cluj: Cymande şi Avishai Cohen Trio, printre primele nume anunţate la ediţia 2024 a Jazz in the Park

Cymande şi Avishai Cohen Trio se numără printre primii artişti anunţaţi de organizator pentru ediţia 2024 a festivalului Jazz in the Park, care va avea loc în perioada 30 august-1 septembrie la Cluj-Napoca.

92 afișări
Imaginea articolului Cluj: Cymande şi Avishai Cohen Trio, printre primele nume anunţate la ediţia 2024 a Jazz in the Park

Sursa foto: Facebook/Jazz in the Park

Primele nume confirmate la ediţia a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) şi Wasted Generation (IT).

Ediţia din acest an va avea loc în 30 august - 1 septembrie, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. 4 scene în festival şi una de noapte, multe activităţi şi peste 40 de concerte au pregătit organizatorii pentru această ediţie.

Avishai Cohen Trio, Tigran Hamasyan Trio şi Jazzanova au fost aleşii publicului în urma chestionarelor de feedback aplicate în 2023.

„Ne sunt foarte dragi oamenii din comunitatea Jazz in the Park şi le suntem recunoscători pentru că-i simţim alături de noi şi implicaţi în toate eforturile noastre. Tocmai de aceea, cred că bucuria e şi mai mare pentru noi atunci când reuşim să confirmăm artişti ceruţi de ei. Anul acesta s-a întâmplat nu doar cu unul, ci cu trei nume. Nu putem spune că a fost uşor, dat fiind că perioada Jazz in the Park este una atipică pentru turnee, dar iată că am reuşit. Atunci când motivaţia ta e o comunitate în plină creştere, lucrurile se aşează frumos. Dovada e chiar în anunţul de azi”, a declarat Denisa Dan, managerul festivalului.

Cymande, o importantă trupă funk în viaţă

Poate cea mai mare lovitură din acest an dată de Jazz in the Park este aducerea formaţiei britanice Cymande, una din cele mai importante trupe funk în viaţă. Numiţi de cotidianul The Guardian drept „clasica trupă funk pe care nu ştiai că o ştii”, Cymande este printre cele mai samplate trupe din istorie, muzica lor influenţând explozia mondială a curentului hip-hop. De-a lungul timpului, acordurile Cymande au fost folosite de Fugees, Wu-tang Clan, De la Soul, Gang Starr şi se regăseşte frecvent pe coloanele sonore ale filmelor lui Guy Ritchie.

„A fost un risc calculat să aducem Cymande la festival. Cumva, ne aşteptam să nu fie atât de cunoscuţi în Estul Europei, însă în decizia finală a cântărit responsabilitatea pe care o avem să facem educaţie muzicală. Cymande este o lecţie de istorie şi de viaţă, este o trupă care a pionierat genul funk în Europa şi a influenţat naşterea şi expansiunea hip-hop, la nivel mondial. Probabil, va fi singura dată când vor veni în România, deci acest concert e foarte important pentru noi, iar încărcătura emoţională va fi foarte mare”, a declarat Alin Vaida, fondator şi curator Jazz in the Park.

Din 2024 va rula în cinematografe filmul: „Getting it back: the story of Cymande”, un documentar despre viaţa şi influenţa acestei trupe.

Printre tinerele trupe se regăsesc la ediţia din 2024 a festivalului Kinga Glyk - o artistă poloneză considerată urmaşa lui Marcus Miller la bass, Wasted Generation - un proiect nou sprijinit de Institutul Cultural „Puglia Sounds”, din Italia, Oreglo: viitorul jazzului în UK, respectiv KRiSPER şi Amphitrio: două proiecte româneşti de jazz, ambele de perspectivă.

Jazz in the Park are o capacitate limitată la 7.000 de persoane pe zi, incluzând echipa de organizare şi voluntarii.

Spre vânzare sunt puse doar 5.000 de abonamente, care acum sunt disponibile la cel mai mic preţ posibil: 300 lei. Din 15 martie, ele se vor putea achiziţiona la 399 lei, iar din 23 iulie preţul final al acestora va ajunge la 475 lei.

În 2019, Jazz in the Park a câştigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediţie a prestigioasei competiţii European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (şi implicit din România) care a obţinut o distincţie la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeaşi categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediţia de anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici