CNA a amendat Antena 1 cu 2.500 de lei pentru "Acces direct"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 2.500 de lei postul Antena 1, pentru emisiunea "Acces direct" din 4, 13 şi 14 noiembrie, unde a fost încălcată legislaţia privind protecţia minorilor şi a fost folosit un limbaj injurios.

209 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Antena 1 cu 2.500 de lei pentru "Acces direct"

CNA a amendat Antena 1 cu 2.500 de lei pentru emisiunea "Acces direct" (Imagine: Mediafax Foto)

În şedinţa de joi, CNA a analizat ediţiile emisiunii "Acces direct" difuzate pe 4, 13 şi 14 noiembrie.

Potrivit CNA, în emisiunea din 4 noiembrie a fost prezentat un atac asupra unor bătrâni din comuna Cobadin, judeţul Constanţa. Televiziunea a relatat faptul că bătrâna a fost violată sub privirile soţului. Postul a urmărit o reconstituire a agresiunii, batrâna fiind pusă de reporterul postului să povestească, în detaliu, ce i-a făcut agresorul.

În emisiunile difuzate pe 13 şi 14 noiembrie, începând cu ora 17.00, a fost difuzat un material de la "Bucharest Fashion Week", în care reporterul Marian Dârţă a intervievat participanţii la eveniment, punând întrebările: "Ai silicoane?", "Ce chiloţi ai pe tine?", "Eşti crizată?" etc.

În ultima parte a emisiunii din 13 noiembrie a fost difuzată şi o rubrică despre Florina, cunoscută sub denumirea "Sexy Brăileanca". Postul a prezentat imagini cu aceasta îmbrăcată sumar şi făcând strip-tease.

Pe de altă parte, în emisiunea din 14 noiembrie, moderatorul Mădălin Ionescu a discutat cu invitaţii săi din studio, printre care Oana Zăvoranu, Dinu Maxer şi Octavian Ursulescu, despre "Bucharest Fashion Week", folosind, potrivit CNA, un limbaj cu aluzii sexuale.

În aceste condiţii, CNA a decis să amendeze postul Antena 1 cu 2.500 de lei, la propunerea lui Ioan Onisei. Amenda a fost votată cu şase voturi pentru şi două împotriva (Cristina Trepcea şi Grigore Zanc).

Potrivit CNA, postul a încălcat art. 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Radiodifuzorii au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi să nu profite de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor", art. 32, alin 1 din Cod - " Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar invocarea dreptului la informare nu poate justifica invadarea vieţii private", art. 36, alin 1. din Cod - "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei sale" şi art. 43, alin. 1, litera c din Cod - "(1) Radiodifuzorii nu pot difuza: c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane".

Totodată, Antena 1 a încălcat art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici