CNA a amendat cu 5.000 de lei postul OTV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu 5.000 de lei postul OTV, pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Dan Diaconescu direct", în care s-a încălcat legislaţia audiovizualului.

26 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat cu 5.000 de lei postul OTV

CNA a amendat cu 5.000 de lei postul OTV (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în perioada 19 - 23 noiembrie, în cinci ediţii ale emisiunii "Dan Diaconescu direct" au fost prezentate imagini şi fotografii cu un tânăr care s-a sinucis, aruncând-se de la etajul unui hotel din Bucureşti.

Potrivit unor reclamaţii transmise CNA de părinţii tânărului, postul condus de Dan Diaconescu nu a avut permisiunea acestora să difuzeze aceste imagini. În plus, prietenii tânărului au reclamat la CNA faptul că postul a difuzat poze cu ei, fără acordul lor, fiind asociaţi cu decesul şi prezentaţi ca posibili suspecţi.

Potrivit CNA, postul a încălcat art. 43, alin. 1, literele a şi b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia " Radiodifuzorii nu pot difuza: a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia; b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei", şi 42, alin. 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

În plus, în emisiunea "Dan Diaconescu direct" din 9 şi 10 noiembrie a fost prezentată o anchetă legată de calitatea apei din România.

Potrivit CNA, în emisiune s-a reclamat faptul că apa potabilă din România este apă menajeră, nu poate fi consumată de cetăţeni şi conţine pesticide şi alte substanţe care pot provoca boli, precum cancer. Aceste afirmaţii nu au fost susţinute de probe sau documente, dar în emisiune un profesor demonstrează cu ajutorul unui aparat că apa pe care o prelevase de la robinet este plină de impurităţi, potrivit reprezentaţilor CNA.

De asemenea, CNA a primit o reclamaţie de la Patronatul Apei, potrivit căreia OTV nu a cerut şi un punct de vedere de la societăţile care distribuie apa sau de la Patronat.

Potrivit reprezentantului OTV, Doru Iuga, postul a solicitat societăţii ApaNova un punct de vedere cu privire la calitatea apei. "Cei de la ApaNova nu au vrut să prezinte un punct de vedere", a spus Doru Iuga, în şedinţa CNA.

"Sunt chestiuni care pot crea panică în rândul populaţiei. Trebuia să aveţi şi punctul lor de vedere sau trebuia să se precizeze că respectiva firmă nu doreşte să comenteze", a spus Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului.

Potrivit CNA, postul a încălcat art. 71, alin. 1, litera a din Cod, potrivit căruia: "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

În plus, CNA a analizat joi şi emisiunea "Dan Diaconescu direct", difuzată pe data de 27 octombrie, în care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor. Potrivit CNA, în emisiune Vadim Tudor a făcut afirmaţii de genul: "Nu a existat Holocaust în România" şi "Evreii ne-au jefuit de ne-au scos ochii".

CNA a primit şi o plângere de la Institutul "Elie Wiesel" cu privire la respectiva emisiune şi la afirmaţiile lui Vadim Tudor.

Potrivit CNA, postul OTV a încălcat art. 42, alin. 3 din Cod, potrivit căruia "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă".

În aceste condiţii, CNA a decis să amendeze cu 5.000 de lei postul OTV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici