CNA a somat public Kiss FM pentru "Cronica Cârcotaşilor"

CNA a decis, joi, să someze public postul Kiss FM, pentru emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" din 9 şi 15 decembrie, în care s-a difuzat piesa "De ziua ta", a trupei Paraziţii, care conţine limbaj vulgar, şi s-au făcut comentarii "pe teme sexuale" pe baza unei ştiri.

130 afișări
Imaginea articolului CNA a somat public Kiss FM pentru "Cronica Cârcotaşilor"

Şerban Huidu şi Mihai Gainuşă (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit CNA, postul de radio Kiss FM a difuzat pe 9 şi 15 decembrie, în emisiunea "Cronica Cârcotaşilor", melodia "De ziua ta" a trupei Paraziţii, piesă în care se foloseşte un limbaj vulgar.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că melodia nu poate fi difuzată la o oră la care emisiunea poate fi ascultată de copii.

"De ce mergeţi pe chestii de astea care îţi fac senzaţie de vomă? De ce numai vampă, organe sexuale?", a spus Grigore Zanc.

"Din punctul nostru de vedere e la limită, dar nu credem că această variantă nu poate fi difuzată", a spus Romeo Repta, director de reţea la SBS Broadcasting, care operează Kiss FM şi Magic FM.

"Face parte dintr-un stil modern pe care unii îl înghit, alţii nu, este realitatea. Ei fac o emisiune pamflet, nu o emisiune culturală", a spus Repta. El a cerut CNA afişarea pe un site a pieselor care nu pot fi difuzate.

Potrivit CNA, postul Kiss FM a încălcat art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective" şi art. 28, alin 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "(1) Producţiile şi videoclipurile muzicale bazate pe violenţă fizică, psihică ori sexuală sau care folosesc un limbaj vulgar ori licenţios pot fi difuzate doar cu respectarea criteriilor de clasificare şi a restricţiilor orare de difuzare".

CNA a analizat în şedinţa de joi şi emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" difuzată de Kiss FM, pe 15 decembrie, de la ora 7.45, în care s-au făcut comentarii pe baza unei ştiri cu titlul "Calculatorul bate sexul".

Potrivit CNA, comentariile "pe teme sexuale" făcute de cei doi prezentatori Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă sunt nepotrivite pentru o oră accesibilă copiilor.

Potrivit CNA, postul a încălcat art. 27, alin. 4 din Cod, potrivit căruia "(4) Subiectele sau evenimentele cu teme sexuale pot fi prezentate înainte de ora 22,00 numai în situaţia în care imaginile şi comentariile care le însoţesc nu afectează copiii".

CNA a decis să transmită şi o scrisoare de atenţionare către posturile de radio care difuzează emisiuni matinale, prin care să li se solicite evitarea limbajului "pe teme sexuale", la o oră accesibilă copiilor.

"O serie de programe au ajuns ca dimineaţă să aibă ca temă predilectă umorul cu teme sexuale. Asta pune probleme", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici