CNA atenţionează TVR 1 din cauza unui documentar care a prezentat sacrificarea oilor - VIDEO

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să transmită TVR 1 o scrisoare de atenţionare, din cauza filmului documentar "Filmu' oii", în care a fost prezentată, în detaliu, sacrificarea oilor.

561 afișări
Imaginea articolului CNA atenţionează TVR 1 din cauza unui documentar care a prezentat sacrificarea oilor - VIDEO

CNA atenţionează TVR 1 din cauza unui documentar care a prezentat sacrificarea oilor - VIDEO (Captura video)

CNA a analizat, în şedinţa de joi, filmul documentar "Filmu' oii", difuzat de TVR 1 în 13 iunie.

Conform CNA, în acest documentar, care a avut o durată de aproximativ 50 de minute, a fost prezentată prepararea unei delicatese culinare şi anume, "oaie la groapă", după o reţetă tradiţională a dacilor. S-a pornit de la alegerea a doi berbeci dintr-un saivan, prezentându-se sacrificarea acestora, jupuirea, eviscerarea şi prepararea lor.

Potrivit punctului de vedere trimis CNA de către regizorului documentarului, Tudor Chirilă, documentarul a fost marcat cu avertizarea "interzis minorilor sub 15 ani ". De asemenea, regizorul a spus că la începutul documentarului a fost inserat textul "Animalele a căror sacrificare a fost înregistrată au fost tăiate după metoda tradiţională a ciobanilor, considerată cel mai puţin chinuitoare".

"În primul rând, emisiunea am înţeles că trebuia să aibă ca subiect cum se prepară un anumit tip de mâncare. Eu nu am înţeles din prezentare că este vorba despre aşa ceva. (...) 15 ani pentru asemenea imagini este insuficient, ca să nu spun că asemenea mizerie nu are ce să caute la postul public de televiziune. (...) Nu înţeleg care este motivul pentru care postul public de televiziune trebuie să arate unei categorii de populaţie asemenea imagini. Mai mult, în explicaţia pe care o dau dânşii spun că «doresc să arate cât de chinuitoare este această metodă, eu însumi fiind şocat la filmare». Vreau să arat că între demersul jurnalistic, ideea emisiuni şi ceea ce s-a prezentat de fapt nu există nicio legătură", a declarat Valentin Jucan, membru al CNA.

El a mai spus că postului public de televiziune ar trebui să îi fie ruşine pentru acest film. "Eu cred că TVR, postul public de televiziune, se transformă într-un derapaj instituţional, legal, iar noi şi instituţiile abilitate nu facem nimic să oprim acest lucru. TVR Cultural nu mai există, în schimb avem astfel de emisiuni. (...) Din punctul meu de vedere, asta se numeşte ruşine TVR. Eu, Valentin Jucan, spun: «Ruşine TVR»", a completat acesta.

În acest context, Florin Gabrea, un alt membru al CNA, a propus ca postului public de televiziune să-i fie transmisă o scrisoare de atenţionare pentru filmul documentar difuzat.

"Eu am văzut o mulţime de emisiuni în străinătate, emisiuni care prezintă diferite formule gastronomice. Nu am văzut nicăieri asemenea oroare. Nu pot să înţeleg. Mă gândesc că dacă nu putem da o sancţiune, poate reuşim să trimitem o scrisoare de atenţionare prin care să rugăm să nu mai existe acest fenomen de cruzime inutilă. Eu nu găsesc niciun avantaj personal să văd cum oaia este despicată la gât", a mai spus Florin Gabrea.

Totodată, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a invocat articolul 10, alineatul 4 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Consiliul îşi exercită dreptul de control asupra conţinutului programelor oferite de furnizorii de servicii media audiovizuale numai după comunicarea publică a acestor programe".

"Să găsim varianta să sancţionăm ceea ce s-a întâmplat, măcar pentru respectul celor cinci telespectatori care ne-au invocat atribuţiile în garantarea interesului decenţei. (...) Filmul a avut şi o reluare. Ne-au scris cinci români care ne-au sesizat. Să găsim varianta să sancţionăm ceea ce s-a întâmplat. (...) Probabil că dacă nu vedeam acest film nu ştiam ce se întâmplă în vârf de munte şi realmente pierdeam foarte tare. (...) Reluarea a muşcat un pic din ora 22.00", a declarat Laura Georgescu.

Propunerea lui Florin Gabrea (atenţionarea TVR 1) a fost adoptată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu) şi trei "împotrivă" (Radu Călin Cristea, Viorel Buda şi Christian Mititelu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici