CNA: Atitudinea noastră este prudentă în cazul solicitării de scoatere a Antenelor de pe Focus Sat

Atitudinea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) va fi "prudentă" în cazul solicitării de scoatere a televiziunilor Antena Group de pe platforma digitală Focus Sat a UPC, aşa cum a fost şi în cazul RCS&RDS versus Antena, a declarat vineri pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

469 afișări
Imaginea articolului CNA: Atitudinea noastră este prudentă în cazul solicitării de scoatere a Antenelor de pe Focus Sat

CNA: Atitudinea noastră este prudentă în cazul solicitării de scoatere a Antenelor de pe Focus Sat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Răsvan Popescu a confirmat pentru MEDIAFAX faptul că UPC a depus la CNA o solicitare de scoatere a televiziunilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV de pe platforma Focus Sat a companiei de telecomunicaţii.

"Atitudinea Consiliului rămâne prudentă, aşa cum s-a manifestat şi în cazul RCS versus Antena Group, în sensul că nu a dat curs imediat solicitării RCS de modificare a ofertei către abonaţi, CNA având la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi da acordul. Solicitarea celor de la UPC (compania care deţine Focus Sat, n.r.) va intra în şedinţa viitoare a CNA, respectiv joi", a spus Răsvan Popescu.

Următoarea şedinţă a CNA va avea loc joia viitoare, întrucât marţi - când în mod tradiţional ar trebui să se desfăşoare prima şedinţă săptămânală a CNA - este zi liberă în mod legal (1 mai, n.r.).

Potrivit lui Răsvan Popescu, solicitarea UPC depusă la CNA nu vizează şi scoaterea televiziunii Antena 2 de pe Focus Sat. Motivul este acela că avizul de retransmisie a Antena 2 pe Focus Sat expiră luna viitoare şi nu vineri, ca în cazul Antena 1, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, CNA nu poate să impună UPC să difuzeze televiziunile Antena pe platforma de satelit Focus Sat. Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul "must carry", nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit.

Astfel, odată ce membrii CNA vor aproba noua grilă a Focus Sat, televiziunile Antena Group pot fi scoase în mod legal de pe platforma UPC.

Chiar dacă vor fi scoase de pe platfoma digitală Focus Sat, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV vor fi în continuare difuzate pe reţelele de cablu ale UPC România, întrucât cele cinci televiziuni sunt obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România, potrivit principiului "must carry" din legislaţia audiovizualului.

UPC a anunţat vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Antena Group a retras operatorului Focus Sat (platforma de satelit a UPC) dreptul de retransmisie pentru Antena 1, 2 şi 3, Euforia TV şi Gsp TV, însă televiziunile pot fi vizionate în continuare până când CNA va aproba scoaterea lor din grila Focus Sat.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici