CNA o va sesiza pe Kovesi în cazul imaginilor difuzate de TVR

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze Procurorul General al României în cazul imaginilor difuzate de TVR miercuri, în jurnalul de la ora 19.00, de la o întâlnire a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

1 afișare
Imaginea articolului CNA o va sesiza pe Kovesi în cazul imaginilor difuzate de TVR

CNA va sesiza Procurorul General al României în cazul imaginilor difuzate de TVR

Membrii CNA au analizat în şedinţa de joi cazul TVR, care a difuzat, miercuri, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la acelaşi caz.

CNA a analizat art. 78, litera d, din Codul de reglementare în audiovizual, care spune că "în cazul prezentării de materiale audiovizuale provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru; fac excepţie materialele audiovizuale provenite de la agenţiile de presă" şi art. 7 din Legea audiovizualului, referitor la caracterul confidenţial al surselor unei informaţii: "(1) Caracterul confidenţial al surselor de informare utilizate în conceperea sau elaborarea de ştiri, de emisiuni sau de alte elemente ale serviciilor de programe este garantat de prezenta lege.(2) Orice jurnalist sau realizator de programe este liber să nu dezvăluie date de natura să identifice sursa informaţiilor obţinute în legatură directă cu activitatea sa profesională".

Deşi nu au sesizat încălcări ale legislaţiei audiovizuale în cazul TVR, care a difuzat respectivele imagini, la propunerea lui Ioan Onisei, CNA a votat sesizarea Procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi, în legătură cu faptul că un materilal probatoriu dintr-un dosar în curs de cercetare a fost difuzat, ceea ce înseamnă încălcarea Codului de procedură penală şi a drepturilor omului.

"Nu văd posibilitatea unei abateri în rest de la legislaţia audiovizualului", a spus Ioan Onisei, făcând totuşi referire la art. 40 din Cod, care presupune: "Difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei ajunse în posesia radiodifuzorilor este permisă în următoarele situaţii: a) răspunde unor necesităţi de siguranţă naţională, ordine publică sau asigură prevenirea unor fapte penale; b) probează comiterea unei infracţiuni; c) prezintă un interes public justificat".

El a amintit şi art. 38 din Cod, valabil doar pentru difuzarea produselor proprii: "Este interzisă difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public".

"Opinia mea este că din punctul de vedere al Legii audiovizualului şi al Codului de reglementare a conţinutului în audiovizual nu s-a încălcat nimic", a spus Ioan Onisei, precizând că TVR nu a încălcat legislaţia din domeniul audiovizual difuzând imaginile. "Al doilea aspect este cine a dat acest film, aici sunt mai multe variante posibile. Dar nu e problema noastră (...) Potrivit Codului de procedură penală, caracterul urmăririi penale nu este public", a mai spus Onisei.

"Eu nu văd o încălcare a legislaţiei audiovizuale", a spus şi Atilla Gasparik.

"Dar dacă sursa sunt procurorii, avem de-a face cu o descalificare a procuraturii", a spus Dan Grigore.

TVR a difuzat, miercuri, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici