CNA: Realitatea TV, amendată cu 15.000 de lei pentru concursul difuzat în ziua moţiunii

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, postul Realitatea TV cu 15.000 de lei, pentru difuzarea unui concurs - miercuri, în ziua votării moţiunii de cenzură în Parlament - în care telespectatorii erau invitaţi să răspundă la întrebarea "de ce trebuie să plece Guvernul Boc".

47 afișări
Imaginea articolului CNA: Realitatea TV, amendată cu 15.000 de lei pentru concursul difuzat în ziua moţiunii

CNA: Realitatea TV, amendată cu 15.000 de lei pentru concursul difuzat în ziua moţiunii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Programul respectiv a fost reclamat la CNA de deputatul PDL Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, precum şi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Prin prezenta vă informăm că, în cadrul emisiunii intitulate "Bursa pariurilor", difuzată de postul de Realitatea TV, telespectatorii sunt invitaţi să trimită mesaje sau să sune la anumite numere de telefon pentru a răspunde la întrebarea «Care este motivul principal pentru care guvernul Boc trebuie să plece?», oferindu-le acestora posibilitatea obţinerii unui premiu de 100.000 de euro. Având în vedere că pentru acordarea acestui premiu nu există criterii obiective, care să fie aduse la cunoştinţa telespectatorilor, considerăm că această metodă de a obţine rating prin promovarea în rândul telespectatorilor a speranţei unui câştig substanţial reprezintă o practică incorectă, atât pentru telespectatori, cât şi pentru televiziunile concurente. Mai mult decât atât, consumatorii nu sunt informaţi asupra tarifelor practicate pentru telefoane şi sms-uri. Menţionăm că, prin acest tip de practică, sunt afectate drepturile şi interesele economice ale consumatorilor", se arată în reclamaţia semnată de Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, şi înregistrată miercuri la CNA.

Într-o reclamaţie transmisă CNA în aceeaşi zi, Raluca Turcan solicită CNA "un punct de vedere în legătură cu legalitatea organizării unui astfel de concurs şi de a verifica în ce măsură un astfel demers este în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului nr. 504/ 2002 şi ale Codului audiovizual".

Realitatea TV a difuzat pe parcursul zilei de miercuri concursul menţionat mai sus, anunţând în cadrul emisiunilor de ştiri că oferă un premiu în valoare de 100.000 de euro, prin tragere la sorţi, unui participant la competiţie care răspunde la întrebarea "Care este motivul principal pentru care Boc trebuie să plece", anunţarea câştigătorului urmând să fie făcută, după votul moţiunii, în emisiunea "Bursa pariurilor", de la ora 21.00.

În emisiunea de ştiri "Realitatea de la ora 9.00", Adriana Mareş a anunţat că "toţi cei care răspund intră în competiţie pentru cel mai mare premiu oferit vreodată pe parcursul unei singure zile: un apartament şi bani cash, în total 100.000 de euro. Deşi liniile telefonice s-au deschis abia acum un minut, deja sună telefoanele, iar pe site-ul nostru au început încă de la prima oră să sosească răspunsurile la întrebarea zilei lansată de Realitatea TV, «Care este motivul principal pentru care Guvernul Boc trebuie să plece»". Prezentatoarea precizează că telespectatorii pot răspunde la întrebare la o serie de numere de telefon, cu tarif normal, prin sms sau e-mail.

Ulterior, pe parcursul zilei, a fost reluată anunţarea concursului şi au fost citite sau afişate pe crawl mesaje primite de la telespectatori.

De la ora 13.00, întrebarea la care trebuie să răspundă cei care doresc să intre în concurs devine "Trebuie să plece Guvernul Boc? De ce?".

În regulamentul programului prezentat de reprezentanta postului Realitatea TV la şedinţa CNA se arată că postul "organizează, în contextul şi în legătură cu emisiunea «Bursa pariurilor», (...) o serie de campanii de responsabilizare a românilor de pretutindeni şi de informare a opiniei publice faţă de problemele curente cu care se confruntă România".

Tot în regulament, se mai arată că "decizia privind alegerea răspunsului câştigător aparţine exclusiv echipei editoriale a emisiunii ("Bursa pariurilor", n.r.), respectiv unei comisii de evaluare alcătuite din Cristian Coman, Raluca Damian, Adrian Ionescu şi Mădălina Dulama. La stabilirea câştigătorului, comisia de evaluare va avea în vedere criterii precum: pertinenţa argumentaţiei, originalitatea răspunsului.

"Acest concurs a fost gândit cu o seară înainte (pe 16 martie, n.r.) în ideea să dăm posibilitatea cetăţeanului să-şi spună opinia. Nu a fost o incitare la niciun fel de acţiune, drept dovadă am primit 50.000 de mesaje. (...) Nu ne permitem, ca televiziune de nişă, să aruncăm la coş opinia a 50.000 de oameni", a spus, la şedinţa CNA, reprezentanta postului, Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV.

"Este foarte clar că multă lume va citi într-o cheie politică acest concurs. Cred că întrebarea deranjează, nu premiul", a mai spus aceasta.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a atras însă atenţia că, pentru un astfel de demers sociologic, întrebările trebuie să fie deschise şi niciodată participarea la un sondaj nu trebuie să fie legată de un câştig.

Totodată, Onisei a amintit că CNA a amendat Realitatea TV cu 20.000 lei pe 1 martie, pentru emisiunea "Bursa pariurilor" din 21 februarie, care a cuprins un concurs în care un telespectator putea câştiga 10.000 euro răspunzând întrebării "Cine e regina?". Consiliul a considerat că respectivul program a încălcat prevederi din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (Decizia nr. 187/2006) privitoare la dreptul la propria imagine (articolul 42), difuzarea de mesaje din partea publicului (articolul 78, litera h ), precum şi organizarea de jocuri şi concursuri (articolul 99, alineatul 1).

Pe 3 martie, CNA a decis să aducă o modificare Codului, potrivit căreia posturile de televiziune şi radio vor putea să difuzeze concursuri doar în cadrul programelor educative şi de divertisment sau "emisiuni-concurs" ca atare. În privinţa televotului sau sondajelor realizate de radiodifuzori, potrivit noului Cod al audiovizualului, publicul trebuie să fie informat că acestea nu sunt reprezentative pentru opinia publică şi nu au valoarea unui sondaj de opinie realizat de un institut de specialitate. "Nu pot fi oferite recompense persoanelor chestionate, tocmai pentru a da o valoare mai obiectivă unui astfel de demers", a spus atunci preşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Astfel, Onisei a propus aplicarea unei amenzi de 15.000 de lei postului Realitatea TV, invocând articolul 3, alineatul 2, din Legea audiovizualului, potrivit căruia "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi articolul 91, din noul Cod de reglementare a conţinutului audio vizual (Decizia nr. 220/ 2011), în vigoare, potrivit căruia "1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului; b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs; d) respectă regulile informării corecte".

Totodată, pe baza acestor prevederi ale articolului 91 din Cod, Christian Mititelu a propus sancţionarea postului cu somaţie publică.

Propunerea lui Ioan Onisei a întrunit numărul suficient de voturi, fiind adoptată de CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici