CNA recomandă posturilor TV să difuzeze spotul în care Dan Puric şi Connect-R susţin ora de religie - VIDEO

CNA a decis, marţi, să recomande televiziunilor să difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, între care se numără şi un clip în care înscrierea la această materie este susţinută de personalităţi precum Dan Puric, Elisabeta Lipă, Ana Blandiana şi Connect-R.

3518 afișări
Imaginea articolului CNA recomandă posturilor TV să difuzeze spotul în care Dan Puric şi Connect-R susţin ora de religie - VIDEO

CNA recomandă posturilor TV să difuzeze spotul în care Dan Puric şi Connect-R susţin ora de religie (Imagine: Mediafax Foto / Luiza Puiu)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o adresă a Patriarhiei Române în care Consiliul era rugat să recomande difuzarea unor spoturi de promovare a orei de religie şi a datei până la care se poate face înscrierea la această materie, respectiv 6 martie.

La şedinţa CNA de marţi a fost prezent şi Ionuţ-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ al Patriarhiei Române.

"Statutul orei de religie în şcoală nu s-a schimbat. A apărut însă înscrierea ca modalitate de participare la ora de religie. Noi vrem să informăm populaţia cu privire la termenul destul de strâns privind înscrierea copiilor la ora de religie", a spus Ionuţ-Gabriel Corduneanu.

El a precizat că este necesară această campanie de informare "pentru a nu fi afectat actul de învăţământ".

"Am pregătit în televiziunea Trinitas (deţinută de Patriarhia Română, n.r.), în colaborare cu mulţi voluntari, câteva spoturi de promovare a acestui termen de 6 martie (...) Oricum impactul propriu-zis (al acestor spoturi, n.r.) nu are cum să fie foarte mare, chiar dacă dumneavoastră veţi sprijini difuzarea acestui mesaj în cele două zile care au mai rămas (până pe 6 martie, n.r.)", a mai spus Ionuţ-Gabriel Corduneanu.

Acesta a mai spus că demersul Patriarhiei Române este făcut "spre binele şcolii româneşti şi pentru coerenţa actului de învăţământ".

Într-unul dintre cele trei spoturi de promovare a orei de religie şi a termenului de 6 martie până la care se poate face înscrierea la această materie apar mai multe personalităţi, între care Dan Puric, Elisabeta Lipă, Ana Blandiana, Connect-R, Daniel Buzdugan şi Liana Stanciu.

 

Pe de altă parte, în adresa depusă la CNA de Patriarhia Română se spune că, pe 23 ianuarie, în Monitorul Oficial, a fost publicată decizia Curţii Constituţionale cu privire la modalitatea de participare la ora de religie.

"În decizia menţionată, Curtea Constituţională a stabilit că exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitoare la libertatea conştiinţei şi religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia). Ca urmare, de la publicarea în 23 ianuarie a deciziei Curţii Constituţionale s-a născut obligaţia copilului major, respectiv a părinţilor şi tutorilor legal instituiţi pentru elevul minor de a solicita participarea la orele de religie", se spune în adresa Patriarhiei Române transmise CNA.

În vederea respectării deciziei Curţii Constituţiale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la decizia Curţii Constituţionale şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, se mai spune în adresa Patriarhiei Române.

În conformitate cu articolul 142 din Codul audiovizualului, CNA poate recomanda televiziunilor şi radiourilor difuzarea informaţiilor de interes public, în regim gratuit. Decizia de difuzare sau nu a acestor spoturi aparţine însă radiodifuzorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici