CNN: Civilizaţia maiaşă era mai avansată decât se credea

O nouă descoperire îi şochează pe arheologi: "Sunt ca o pânză de păianjen"

11486 afișări
Imaginea articolului CNN: Civilizaţia maiaşă era mai avansată decât se credea

Sursa Foto - Wikipedia Commons

„Sunt primul sistem de <<autostrăzi>> din lume pe care îl avem”, a spus autorul principal al studiului Richard Hansen, profesor de antropologie la Universitatea de Stat din Idaho.

„Ceea ce este uimitor în legătură cu ele este că unesc toate aceste oraşe împreună ca o pânză de păianjen... care formează una dintre cele mai vechi şi primele societăţi statale din emisfera vestică”, a transmis acesta pentru CNN.

Cu vegetaţia densă a pădurilor tropicale din nordul Guatemalei care îşi ascunde rămăşiţele vechi de 2.000 de ani, exactitatea modului de viaţă mayaş timpuriu era imposibil de sesizată. 

Dar tehnologia laser i-a ajutat pe cercetători să descopere un sit Maya de 1.683 de kilometri pătraţi, necunoscut anterior, care oferă noi perspective uimitoare despre vechii mezoamericani şi civilizaţia lor.

Cercetătorii au detectat vastul sit din bazinul carstic Mirador-Calakmul din nordul Guatemala, utilizând tehnologia LiDAR (detecţia luminii şi măsurarea distanţei), un sistem de cartografiere cu laser care permite ca structurile să fie detectate sub ascunzişul copacilor.

Harta rezultată a arătat o zonă compusă din 964 de aşezări împărţite în 417 oraşe, oraşe şi sate mayaşe interconectate.

O reţea de 177 de kilometri de trasee din piatră  care leagă comunităţile dezvăluie că civilizaţia maiaşă timpurie a fost gazda unei societăţi şi mai complexe decât se credea anterior. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici