"Cold Waves", la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg

Documentarul lui Alexandru Solomon, "Cold Waves" / "Război pe calea undelor", va participa la Festivalul de Film de la Goteborg, care va avea loc în perioada 25 ianuarie - 4 februarie, transmite producătorul Hi Film.

2 afișări
Imaginea articolului "Cold Waves", la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg

"Cold Waves", la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg

"Una dintre cele mai mari bucurii de Crăciun pentru echipa Hi Film este faptul că  documentarul «Război pe calea undelor»/ «Cold Waves», regizat de Alexandru Solomon, a fost selectat pentru a participa la cel mai mare eveniment cinematografic scandinav, Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg", transmite producătorul.

Göteborg International Film Festival a fost fondat în 1979, fiind cea mai importantă manifestare de gen din zona ţărilor nordice. Anual, la festival participă peste 450 de filme din 70 de ţări. Festivalul are şi un program Cinemix, la care participă peste 5.000 de persoane, în fiecare an. Scopul festivalului este de a oferi publicului un program de filme internaţionale care nu ajung tot timpul în cinematografe. În fiecare an opt scurtmetraje intră în competiţia festivalului la care se oferă marele premiu Nordic, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, precum şi alte distincţii.

"Război pe calea undelor" este un film despre Radio Europa Liberă în anii '70-'80. Filmul a fost realizat pe baza unor interviuri cu foştii jurnalişti ai Radio Europa Liberă, cum ar fi Emil Hurezeanu, Monica Lovinescu, Ioana Măgură Bernard, Şerban Orescu, Nestor Ratesh, Neculai-Constantin Munteanu şi Andrei Voiculescu, dar şi cu oameni care, la acea vreme, erau ascultători ai radioului din Munchen, şi cu foşti membri de partid.

Lungmetrajul a participat şi la festivalurile Astra Film Fest Sibiu, DOK Leipzig şi IDFA Amsterdam. Până la sfârşitul acestui an, documentarul poate fi urmărit la cinematografele Cityplex din Bucureşti şi din Constanţa, cinema "Arta" din Arad şi "Arta" din Sibiu, urmând ca, din ianuarie, să intre şi în alte cinematografe din ţară.

O altă producţie a Hi Film, scurtmetrajul "Alexandra", de Radu Jude, va participa în competiţia internaţională, la secţiunea ficţiune a Festivalului de la Clermont-Ferrand, ce va avea loc între 1 februarie – 9 februarie 2008. "Alexandra" prezintă povestea unei fetiţe de patru ani care nu-şi strigă părintele cu apelativul "tată". Un alt scurtumetraj semnat de Radu Jude, "Lampa cu căciulă", a fost distins cu Premiul Juriului Internaţional la Encounters Short Film Festival din Marea Britanie. Radu Jude a mai primit pentru acest film Marele Premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de Film de la Montpellier, Marele Premiu al Festivalului de la Uppsala, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Cottbus, marele premiu la Festivalul de film de la Bilbao, marele premiu la Festivalul de film de la Trieste, Marele premiu al juriului la Festivalul Sundance şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de film DaKINO 2006.

Şi scurtmetrajul independent "Acasă", regizat de Paul Negoescu, va participa la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam (23 ianuarie - 3 februarie 2008). Juriul festivalului va alege cele trei scurtmetraje câştigătoare pe 28 ianuarie. Paul Negoescu a obţinut premiul "Abis Studio" pentru regia filmului "Radu + Ana", la ediţia de anul acesta a Festivalului CineMaIubit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici