COM: Leonard Cohen – „I AM READY MY LORD!” - VIDEO

„You Want it Darker” este titlul ultimului său album de senectute, album recviem. Iar mai negru de atât nu se poate. Leonard Cohen a fost, de fapt este, pentru că lucrarea lui nu va muri, un muzician care nu umplea stadioane, un poet abisal şi un prozator de mare forţă.

1537 afișări
Imaginea articolului COM: Leonard Cohen – „I AM READY MY LORD!” - VIDEO

FOCUS: Leonard Cohen – „I AM READY MY LORD!” (Imagine: Bogdan Stamatin/ Arhiva Mediafax Foto)

Canadian prin naştere, universal prin vocaţie şi nemuritor prin destin, a debutat la începutul anilor ʼ60 iar piesele lui au recuperat, încă de la început, vechiul-străvechiul binom muzică-poezie. Între cuvintele cântecelor sale şi linia lor melodică nu a fost, niciodată, nicio fisură – un baladist modern desăvârşit, de o perfecţiune antică. Un monument. Iar monumentele nu mor niciodată.

Aleluia!, Leonard Cohen, Aleluia!

O întâmplare cu totul neverosimilă, dar cât se poate de adevărată, s-a petrecut cu vreo 20 de ani în urmă. Un cotidian central (la Bucureşti, da!) a publicat o pagină întreagă, cernită, anunţând că a murit Leonard Cohen. Am plâns atunci o zi întreagă închis în casă, cu obloanele lăsate. A doua zi, ştirea s-a dovedit a fi falsă. Pe vremea aceea n-aveam cum să verific dacă ceea ce scrisese gazeta era adevărat, acum am cum s-o fac. Şi da, de data asta e adevărat.

„I did my best, it wasn't much/ I couldn't feel, so I tried to touch / I've told the truth, I didn't come to fool you / And even though / It all went wrong / I'll stand before the Lord of Song / With nothing on my tongue but Hallelujah…”

Dar omul Cohen? Uite-l şi pe el: recent, când Bob Dylan a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură, rugat să comenteze subiectul, Leonard Cohen a spus că „a-i conferi Nobelul lui Dylan este ca şi cum ai decora Everestul pentru că este cel mai înalt munte.”

You want it darker, Leonard? Do you really want it darker? Only death is darker than the dark. And death has happened.

La început a fost aşa: un tânăr canadian rătăcitor stătea pe malul apei. Aşa a fost:

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici