COM protestează faţă de reglementarea trecerii la televiziune digitală prin ordonanţă de urgenţă

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM) protestează faţă de propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor (MCTI) de a promova, prin ordonanţă de urgenţă, introducerea serviciilor digitale de radio şi televiziune cu transmisie terestră şi solicită Guvernului să se "abţină".

18 afișări
Imaginea articolului COM protestează faţă de reglementarea trecerii la televiziune digitală prin ordonanţă de urgenţă

COM protestează faţă de reglementarea trecerii la televiziune digitală prin ordonanţă de urgenţă (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, organizaţiile semnatare ale COM declară că solicită Guvernului să se "abţină" de la o astfel de mişcare "cu doar două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare".

"Textul proiectului de Ordonanţă de urgenţă invocă apropierea termenului limită asumat de România pentru tranziţia la serviciile digitale de radio şi televiziune cu transmisie terestră - anul 2012 -, argumentând că aceasta creează «o situaţie excepţională, a cărei reglementare nu poate fi amânată»", mai susţin membrii COM.

Totodată, COM reaminteşte Guvernului că există un proiect de lege privind modificarea Legii Audiovizualului, care iniţiază procesul de tranziţie la serviciile digitale. "Proiectul, asumat de Ministerul Culturii, deşi perfectibil în forma lui actuală, a fost elaborat prin consultarea principalilor actori implicaţi în procesul de digitalizare, a fost supus dezbaterii publice şi a primit aprobarea ministerelor de
resort (Justiţie, Finanţe), inclusiv a MCTI", susţine COM.

Conform COM, mecanismul propus de proiectul Ordonanţei de urgenţă elaborat de MCTI, are mai multe probleme: lasă întregul mecanism de acordare a licenţelor de operare a frecvenţelor digitale la latitudinea Guvernului sau a unităţilor subordonate, Guvernul devenind astfel arbitrul pieţei de audiovizual din România, şi nu face nicio corelare între aspectele tehnice ale tranziţiei la digitalizare şi cele legate de programele de radio şi TV ce urmează a fi distribuite şi/sau retransmise pe sistemele digitale cu transmisie terestră, punând astfel în umbră interesul public.

"În opinia organizaţiilor semnatare, procesul de tranziţie la serviciile digitale de radio şi televiziune ar trebui început prin facerea publică a inventarului de frecvenţe, naţionale, regionale şi locale, continuat prin elaborarea strategiei de tranziţie la transmisia digitală şi a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului şi încheiat cu stabilirea, prin lege, a mecanismelor independente care vor conduce la implementarea celor două strategii, în condiţii de transparenţă şi concurenţă loială", mai precizează COM, care solicită Guvernului "să se abţină de la adoptarea pripită, sub presiunea climatului electoral, a unor măsuri ce vor afecta pe termen lung piaţa de mass-media, în lipsa consultării publice şi cu cei implicaţi, aşa cum o cer legislaţia în vigoare şi regulile jocului democratic".

Convenţia Organizaţiilor de Media a fost înfiinţată în 2002 şi este o platformă comună de acţiune ce reuneşte circa 30 de organizaţii ale profesioniştilor de media, sindicate şi asociaţii patronale.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind introducerea serviciilor digitale de radiodifuziune şi de televiziune a fost postat, la începutul lunii octombrie, pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), spre consultare publică.

Proiectul are ca scop stabilirea cadrului de reglementare privind introducerea serviciilor digitale de radiodifuziune şi televiziune digitală terestre în vederea difuzării şi/sau retransmisiei prin unde radio a programelor de radiodifuziune şi de televiziune în sistem digital terestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici