COMENTARIU: Adrian Păunescu - magnetism, controversă, umbre - Mediafax

COMENTARIU: Adrian Păunescu - magnetism, controversă, umbre

Adrian Păunescu, azi trecut între umbre, a fost un poet magnetic prin curgerea uimitoare a versurilor sale, limpezi, simple şi puternice şi un om controversat, prin manifestările unei personalităţi intense, ades luată de apa tare a poeziei şi a unui sine vulcanic.

954 afişări
Imaginea articolului COMENTARIU: Adrian Păunescu - magnetism, controversă, umbre

COMENTARIU: Adrian Păunescu - magnetism, controversă, umbre (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

N-am trăit pe viu experienţa unui cenaclu dirijat de poet. Doaram ascultat câteva, la radio. Şi impresia era aceeaşi: sumbră, de ointensitate strivitoare. Dar ce se întâmpla acolo, cu adevăruri şiînflorituri, era viu şi prezent în folclorul, anecdotica urbană.Fapt: umplea stadioane, ridica lumea, o făcea să scandeze."Trăiască România, trăiască tricolorul/ Trăiască Alma Venus,Măria-sa poporul" (Alma Venus s-a pierdut în timp), dar şi, încadenţă: "Trăiască Ceauşescu, partidul şi poporul".

 

Şi ei credeau, cum n-ar fi crezut nici după ore de băgat în capal celebrului program al partidului de creare a "«s.s.m.d.» şiînaintare a României spre comunism". Era debuşeu, divertisment, darşi o propagandă pe care şi-ar fi dorit-o orice ocârmuire.Variaţiile, alternativele erau mai rare. Dar aceeaşi incandescenţăo întreţinea şi steaua muzicii iugoslave, Lepa Brena, în '84, pestadionul de la Timişoara, cu "Zivela Jugoslavija". Şi acelaşifolclor urban zvonea că bănăţenii, care o adorau pe bosniaca Brena,făcuseră şi două versuri cam licenţioase, cu trimitere la cuplulprezidenţial: "Ceauşescu şi Elena/ Să o pupe-n fund pe Brena".

Însă în anii de la sfârşitul deceniului nouă al secoluluitrecut, exaltarea stadionului se topise în monotonia ucigătoare şirigidă a "Antenei Cântării României", un spectacol itinerant, adâncprogramatic, trasmis cu sfinţenie la sfârşit de săptămână şi caremânca puţinele ore de program TV admise. De exasperare, veşnicul şiacelaşi folclor urban produsese zicerea rimată "Căţeluş cu părulcreţ/ Poartă Antena prin judeţ", cu trimitere la poetul-dirijor,care, pe scenă, conducea ostilităţile aşezat la o măsuţă,revărsându-şi torenţial versurile, în lungi intermezzo-uriritmate.

După trecerea tăvălugului revoluţionar din '89, capricioasamemorie colectivă a reţinut, la început, mai curând uniformitateasearbădă a "Antenei" şi poveştile despre colorata viaţă particularăa lui Păunescu, îndeosebi în anturajul pestriţ care gravita înjurul lui Nicu Ceauşescu şi a "haltei" Melody şi mai puţinfrumuseţea, sensibilitatea şi farmecul cântecelor, versurilor,glasurilor Cenaclului. Şi Păunescu s-a retras la o vremelnicăodihnă, poate şi zdruncinat de la fugăreala luată de la nişteanonimi indignaţi, care-l recunoscuseră pe lângă ambasada americanăîn zilele lui decembrie 1989. A revenit, şi-a făcut mea culpa: "Amfost un porc". Şi restul este istorie.

În bunul, iertătorul şi ipocritul obicei autohton, după care unom este sublim doar după ce a fost scos de pe şină sau a plecat lacele veşnice, azi i se aduce obolul. De la unii, cu suflet şineprefăcută sinceritate. De la alţi procleţi, doar pentruînregimentarea care dă bine în "iertătorul" stil autohton.

Sufletul şi neprefăcuta sinceritate sunt pentru multele salepoezii adresate minţii şi inimii. Şi care îndulcesc păcateleomului. Inclusiv cel al trufiei. Adrian Păunescu nu trebuie ţinutminte prin osanale - poate nici prin cele care le ridicaputernicilor zilei. Ci prin dreaptă măsură: într-un talger poetul,într-un talger persoana cu umbre şi lumini.

Aşa cum se definea într-o poezie de început: "Cât om mă socotport pe frunte toţi spinii / Şi crucea mi-o port, ca şi cum aşzbura/ Căci omul e om cât mai are opinii/ Aceasta-i opiniamea".

(Comentariu realizat de Indira Crasnea).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici