COMENTARIU | Lelia Munteanu: Cazul Khashoggi - îngropat în speculaţii

Pe măsură ce zilele trec, departe de a se risipi, misterul din jurul dispariţiei jurnalistului saudit se adânceşte.

873 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU | Lelia Munteanu: Cazul Khashoggi - îngropat în speculaţii

COMENTARIU | Lelia Munteanu: Cazul Khashoggi - îngropat în speculaţii

Mărturiseam zilele trecute că am recitit editorialele lui Jamal Khashoggi din Washington Post şi celelalte texte, în speranţa că voi găsi, în buna tradiţie orientală, un semn. Singura concluzie e, deocamdată, că nu opera sa jurnalistică îl face un inamic de temut al regimului de la Riyadh, al prinţului moştenitor Muhammad bin Salman (conducătorul de facto al regatului) în mod special. Sunt pasaje în care Khashoggi laudă opera de reformă a prinţului, aşa-numitul proiect de ţară al acestuia, Viziunea 2030, încercările de a ridica presiunea wahabbită şi de a limita puterile clericilor.

Nici Statele Unite, nici Arabia Saudită, nici măcar Turcia nu intenţionează să escaladeze acest presupus asasinat politic din consulatul saudit spre consecinţe diplomatice greu de controlat. Chiar preşedintele Erdoğan (care l-a cunoscut personal pe jurnalistul rezident în America), altminteri foarte vocal şi în relaţii reci cu saudiţii, se abţine de la comentarii excesive, preferând, probabil, să păstreze informaţiile investigatorilor turci ca o eventuală monedă de schimb.

După declaraţiile nervoase ale lui Donald J.Trump de zilele trecute, Secretarul de Stat Mike Pompeo a fost trimis la Riyadh, să tempereze ofuscările casei Saud.

Informaţia cea mai proaspătă, diseminată de presa americană, conform căreia saudiţii vor găsi o formula să închidă cazul, declarând că în consulatul din Istanbul a fost vorba despre un interogatoriu scăpat de sub control, e implauzibilă - fiindcă o instituţie diplomatică nu e un spaţiu pentru interogatorii.

Între timp, pe piaţă sunt aruncate din toate părţile scenarii. Cel mai iscusit articulat e acela că duşmanii prinţului moştenitor saudit sau duşmanii Americii sau duşmanii Israelului au orchestrat acest asasinat, pentru a mina relaţia solidă a Statelor Unite cu Arabia Saudită, a ginerelui-consilier Kushner cu Muhammad bin Salman, a premierului Netanyahu cu toţi cei de mai sus, pentru a zădărnici măreţul plan de pace pentru Orientul Mijlociu.

Ipoteza, pentru care deocamdată pledează cele mai multe informaţii şi mărturii, că Jamal Khashoggi a intrat în consulat şi n-a mai ieşit decât ucis şi tranşat (abia ieri, după 13 zile, o echipă mixtă turco-saudită a cercetat instituţia şi nu a găsit, fireşte, nimic), atunci mari dizidenţii regimului de la Riyadh au a se teme. Un asasinat politic atât de lipsit de precauţii, poate fi un crud avertisment.

Deocamdată, însă, pare că povestea - ca orice poveste depănată în fabulosul Istanbul - va fi adânc îngropată în cele mai fanteziste speculaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici