Comisia Etică-TVR: Semnalele noastre privind comentariile politice ale lui Tănase au fost ignorate

Comisia de Etică a SRTv spune că activitatea sa se află într-un impas, din cauză că deciziile sale referitoare la comentariile politice partizane făcute de şeful TVR, Stelian Tănase, au fost ignorate de conducerea televiziunii şi au fost urmate de alte exprimări susceptibile de partizanat politic.

181 afișări
Imaginea articolului Comisia Etică-TVR: Semnalele noastre privind comentariile politice ale lui Tănase au fost ignorate

Comisia Etică-TVR: Semnalele noastre privind comentariile politice ale lui Tănase au fost ignorate (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) aminteşte că, în noiembrie 2014, "s-a autosesizat şi a sancţionat fără echivoc comentariile defăimătoare, discriminatorii şi lipsite de echidistanţă" publicate de Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, în campanie electorală.

Atunci, Comisia a analizat un comentariu publicat de Stelian Tănase, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, intitulat "Cine a câştigat dezbaterile dintre candidaţi". În acest comentariu, şeful TVR a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de "babe din sate părăsite şi beţivi de prin cârciumi rurale".

În decembrie 2014, Comisia de Etică a SRTv a făcut publice concluziile analizei sale, precizând că şeful TVR a încălcat Codul de conduită şi Reglementările privind blogurile din Televiziunea Română.

"În concluziile trimise atunci Consiliului de administraţie atrăgeam atenţia asupra încălcării atât a Reglementărilor interne privind blogurile şi alte forme de webcontent personal, cât şi a Codului de conduită pentru personalul de specialitate, conducătorii şi colaboratorii TVR. Insistam atunci asupra articolului 6 din Codul de conduită, valabil şi pentru dl Stelian Tănase: «Nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi pe teme controversate, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR»", spune Comisia de Etică a Televiziunii Române, într-un document publicat miercuri, pe site-ul TVR, ca răspuns la o sesizare primită de la criticul de teatru şi editorialistul Mircea Morariu.

Totodată, Comisia de Etică a TVR a spus că nu i se poate reproşa "lipsa de reacţie" faţă "de tot mai desele comentarii cu conţinut politic partizan" publicate de Stelian Tănase pe blogul personal.

"(...) suntem de părere că nu comisia trebuie învinovăţită pentru ceea ce reprezintă o nouă dovadă a ignorării rezoluţiilor sale de către conducerea TVR", spune Comisia de Etică a TVR.

Totodată, Comisia precizează că se află într-un impas din cauză că rezoluţiile sale sunt ignorate de conducerea Televiziunii Române.

"Faptul că şi acest semnal al nostru a rămas fără răspuns din partea Consiliului de administraţie, ba chiar a fost urmat de alte exprimări ale preşedintelui-director general susceptibile de partizanat politic, ne arată că suntem într-un impas, dacă nu chiar într-un blocaj în ceea ce priveşte activitatea comisiei şi respectarea regulamentelor din TVR", spune Comisia de Etică a TVR.

Potrivit articolului 47 din Statutul ziaristului din SRTv, Comisia de Etică şi Arbitraj "întocmeşte rapoarte şi rezoluţii ce vor fi înaintate Comitetului director, preşedintelui-director general sau, în caz de interes major, Consiliului de Administraţie".

"Întrucât prevederea de mai sus stabileşte limitele noastre de acţiune internă, nu ne rămâne decât să sperăm că reflectarea corectă a activităţii noastre în presă va contribui până la urmă la sensibilizarea celor responsabili de situaţia din TVR", mai spune Comisia de Etică a TVR.

În ultima perioadă, Stelian Tănase a scris mai multe comentarii pe blogul personal referitoare la premierul Victor Ponta.

De altfel, miercuri, Stelian Tănase a declarat, pentru MEDIAFAX, că blocarea conturilor TVR de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este, de fapt, "o revanşă" pe care şi-a luat-o Victor Ponta, după mai multe editoriale pe care Tănase le-a scris despre acesta. "De mult Ponta e clientul meu (...) Da. A vrut să-şi ia o revanşă. Mi-a arătat pisica", a afirmat Tănase.

Pe de altă parte, referitor la faptul că şi Comisia de Etică a TVR a făcut recomandări şi a reacţionat de mai multe ori, după ce Stelian Tănase a scris anumite editoriale pe blogul său, spunând că se încalcă regulamentele din SRTv, Tănase a spus scurt: "Nu se încalcă niciun regulament".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici