Companiile mari de filme revin în România. Turcan: Investiţii preconizate de 360 de milioane de euro

România ar urma să atragă în acest an investiţii de 360 de milioane de euro din partea unor companii mari de filme din străinătate, a spus, miercuri, ministrul Culturii, Raluca Turcan.

326 afișări
Imaginea articolului Companiile mari de filme revin în România. Turcan: Investiţii preconizate de 360 de milioane de euro

Companiile mari de filme revin în România. Turcan: Investiţii preconizate de 360 de milioane de euro

„Este un atu uriaş pe care România îl are şi pe care deja l-am pus pe făgaş şi va produce rezultate uriaşe anul acesta şi anume schema de sprijin pentru industria cinematografică. România pentru a atrage producţii cinematografice mari de tipul serialului Wednesday, a lansat în 2018 o schemă de sprijin, astfel încât companii mari din cinematografie să vină în România, să intre în parteneriat cu profesionişti români, fie că vorbim de actori, regizori, producători, costumieri, cascadori, partea tehnică, să intre în parteneriat cu ei şi să investească în România. În schimb, România se angaja să returneze un procent din suma investită. În 2018, a fost scrisă schema de sprijin pentru cinematografie, lăsată pe hârtie, producătorii au venit în România, au investit aproximativ 100 de milioane de euro şi au rămas cu buza umflată, pentru că România nu şi-a respectat angajamentul”, a declarat, la RFI, Raluca Turcan.

Ea declară că a deblocat situaţia, ca ministru al Culturii: „Când am ajuns ministrul Culturii, am constatat că aveam o schemă, avea şi ceva bănuţi în ea, dar aveam foarte multe procese în justiţie din partea celor care au venit pe un cadru legal, care nu a fost pus în aplicare şi a trebuit de anul trecut să plătim o parte din procesele pierdute în instanţă”.

Ministrul precizează că „până la finalul anului trecut, am clarificat toată procedura de plată a datoriilor înregistrate de statul român şi am pus bazele unui nou apel, astfel încât anul acesta să chemăm din nou producători în România, companii mari, care să investească şi să valorifice potenţialul profesional şi natural uriaş pe care noi îl avem”.

„Se preconizează investiţii de 360 de milioane de euro în acest an. Din momentul în care lansăm apelul, într-un interval de nouă luni, ei pot să depună proiecte şi avem deja semnale de investiţii de 360 de milioane de euro, companii foarte mari de producţie cinematografică. Până nu vin în România şi nu depun proiectele, nu pot să anunţ public (numele lor-n.r.). Acest domeniu cultural nu este consumator de resurse, ci este producător”, a mai spus ministrul Culturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici