Compozitorul Hector Zazou a încetat din viaţă

Compozitorul şi producătorul Hector Zazou, adept al metisajului muzical care a colaborat, printre alţii, cu muzicieni precum Bjork şi Peter Gabriel, a încetat din viaţă, luni, la Paris, după o boală de lungă durată.

77 afișări
Imaginea articolului Compozitorul Hector Zazou a încetat din viaţă

Compozitorul Hector Zazou a încetat din viaţă

Artist inovator al carierei eclectice, Hector Zazou, născut la Sidi bel Abbès (Algeria) pe 11 iulie 1948, a fost un pionier francez al mariajului între muzica contemporană şi muzica lumii.

Ultimul său album, "In The House Of Mirrors", înregistrat în India, va fi lansat pe 6 octombrie de către studiourile Crammed.

El a fost şi cel care a realizat albumul "Noi polifonii corsicane", care a marcat întâlnirea dintre tradiţia vocală a insulei franceze din Marea Mediterană şi muzicieni contemporani precum japonezul Ryuichi Sakamoto, camerunezul Manu Dibango sau americanul John Cale.

Albumul a fost premiat cu trofeul "Victoire de la musique" în 1992.

Hector Zazou a înregistrat în 1983, împreună cu cântăreţul congolez Bony Bikaye, albumul "Noir et Blanc", care a reprezentat un punct de referinţă pentru întâlnirea dintre muzica africană şi cea electronică.

"Cântecele Mărilor Reci", apărul în 1994, a fost un album care a fost inspirat de muzica tradiţională a emisferei nordice, la realizarea lui luând parte Björk,  Suzanne Vega, Jane Sibbery şi Siouxsie Sioux.

Hector Zazou a mai lansat şi albumul "Sahara Blue" (1992), un omagiu dedicat lui Arthur Rimbaud, la realizarea căruia au luat parte Gérard Depardieu, Richard Bohringer, Khaled şi Dead Can Dance.

El a explorat şi muzica sacră a celţilor în albumul "Lights In The Dark" (1998), a rescris melodii originale pentru filme, a colaborat cu Jane Birkin şi cu americanii Lisa Germano şi Laurie Anderson pentru albumul acustic "Strong Currents".

În total, el a lansat circa 50 de albume care i-au adus reputaţie la nivel internaţional.

În plus, el a fost şi cel care a compus muzica pentru festivităţile organizate cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal din Franţa, în 1998.

În calitate de producător, Hector Zazou a lucrat cu muzicieni precum Yungchen Lhamo (Tibet), Sevara Nazarkhan (Uzbekistan) sau Laurence Revey (Elveţia), cu flautistul galiţian Carlos Nunez şi cu grupul italian PGR.

Hector Zazou and Dead Can Dance - "Arthur Rimbaud's Youth"

Hector Zazou - "Is"

Hector Zazou and Björk - "Vísur Vatnsenda Rósu"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici